Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarna är redo för björnjakt

/
  • SNÅRIGA JAKTMARKER. Jägarna Lars Karelius, Erik Eriksson, Kent Pettersson och Kjell Johansson är redo för årets björnjakt tillsammans med hunden Liston. Området är avsökt och i dag sitter de gömda och beredda.

Ett relativt litet djur som gömmer sig i snårig och tät skog.
Men nu är det lurviga djuret ett jagat byte.
Startskottet för årets björnjakt har avlossats.

Annons

Innan solstrålarna färgade himlen orange var det dags för Kjell Johansson från Hofors att lägga geväret på axeln och bege sig ut i den vildvuxna skogen. Tillsammans med 20 jägare befinner sig Kjell Johansson vid Mosjön, cirka tre mil från Ockelbo och vid gränsen till Hälsingland, för ett enda syfte. Att jaga björn.

– Det krävs en helt annan taktik än när man jagar älg, och oftast går det inte att ligga på span i älgpassen, för att man ska få chansen att få fälla en björn, säger Kjell Johansson, jägare och ledamot i Jägarförbundet Gävleborg.

Svårjagad

Totalt får 40 björnar skjutas i länet. När 30 har skjutits delas den sista kvoten på 10 ut till Ovanåker och Ljusdals kommun. För Kjell Johansson blir det den tredje björnjakten han deltar i under sina 15 år som jägare. En jakt som kräver ett uppvaknande vid fyra på morgonen och span i tät skog.

– Björnen befinner sig i snårig skog, och är därför inte så lättjagad. Den är även relativt liten och kan vara svår att få syn på, säger Kjell Johansson.

Men de besvärliga förutsättningarna sätter inte stopp för Kjells optimism. Innan helgen är över är han övertygad om att jaktlaget fällt en och en annan björn.

– Vi har ett filmteam med oss som förhoppningsvis ska få en fälld björn på bild, säger Kjell Johansson.

Iakttagit flera björnar

Årets tilldelning av antalet björnar som får fällas är också en orsak till Kjells åsikter om ett snabbt avslut på jakten. Länsstyrelsen har tilldelat Dalarnas län en något större kvot än Gästrikland.

– Lite knepigt kan jag anse eftersom det finns fler björnar i Gästrikland än i Dalarna som behöver skjutas av, säger Kjell Johansson.

Hemma i Hofors har Kjell iakttagit flera björnar som lufsat omkring. Men att jaga björn på hemmaplan är inget alternativ till skogarna vid Mosjön.

– Antalet björnar är mer koncentrerade här uppe och då blir det roligare att jaga också. Sen tycker jag om att vara ute i skog och mark, säger han.

Mer läsning

Annons