Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jeanskudden symboliserar prins Daniel

/
  • gömde en kod. Tony Warren överlämnade målningen ”Tillgivenheten” som Ockelbobornas bröllopsgåva till Daniel och Victoria vid parets lysning i juni förra året. Utställningen om tavlan invigs under kronprinsessparets besök i Ockelbo.

Konstnären Tony Warren målade tavlan ”Tillgivenheten” som Ockelbobornas bröllopspresent till Daniel och Victoria. Utställningen om tavlan kommer att invigas på torsdag under kronprinsessparets besök i Ockelbo.

Annons

Tony Warren överlämnade tavlan ”Tillgivenheten” till Daniel och Victoria som bröllopsgåva under parets lysning förra året. På torsdag invigs utställningen om tavlan i biblioteket i Ockelbo.

I utställningen visas en röd stuga, Tony Warrens ateljé, och där visas de föremål som användes när tavlan målades, bland annat jeanskudden och trälådorna. Ett bildspel visar hela resan från att Tony Warren började med tavlan till överlämnandet till kronprinsessparet.

– Att Daniel och Victoria kommer att vara här när utställningen invigs är jätteroligt. Jag kommer att avslöja tavlans kod vid invigningen och jag hoppas att de kommer att tycka om koden, säger Tony Warren.

Symboliserar olika budskap

Tavlans ”kod” handlar om att symboler och former i tavlan symboliserar olika budskap.

– Jag insåg efter att jag hade målat tavlan att flera av symbolerna och formerna i tavlan hade en ännu djupare innebörd och symbolik än jag först tänkt på. De två trälådorna, ”kappmåtten” är av kvadratisk form. Den kvadratiska formen ska vara en symbol för ”en önskan att få det jordiska och det himmelska”. I tavlan skulle det jordiska vara Ockelbo och det himmelska – kungahuset, säger Tony Warren.

Kudden som är gjord av jeanstyg symboliserar Daniel och äpplet ovanpå kudden symboliserar Victoria.

Fått stöd från Ockelbo

Att tavlan blev verklighet menar Tony Warren skulle inte ha varit möjligt utan stödet från folket i Ockelbo, om inte folk hade trott på hans idé och hjälpt honom att finansiera tavlan.

– Vi har gjort det tillsammans.

Utställningen hålls på prov under ett års tid.

– Den här utställningen hoppas jag kommer att bidra till det kulturella i Ockelbo.

Mer läsning

Annons