Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel i Jädraås efter att skolan räddas

/
  • lättade. I Jädraås är glädjen stor både bland barn, föräldrar och lärare efter att skolan räddats kvar. ”Det känns underbart”, säger mammorna Eija Schüssler och Sarah Andersson. Nu får tvååriga Senja Schüssler så småningom gå i samma skola som storebror Morris.
  • får gå kvar i jädraås. I Jädraås jublas det nu över beskedet att skolan får vara kvar. ”Världens bästa skola”, enligt                 Kristoffer Stridh sjätteklassare på skolan. Även byskolorna i Åmot och Lingbo räddas.

Byskolorna är räddade. I Jädraås, Åmot och Lingbo jublas det nu över beskedet.

– Det känns underbart. Skolan är viktig för hela byn, säger Eija Schüssler, mamma till Morris, fem år, på Jädraås skola, och Senja två år, på förskolan intill.

Annons

Frågan om byskolornas framtid har engagerat många ute i byarna i Ockelbo. Och efter att både Socialdemokraterna och Centerpartiet på extrainsatta medlemsmöten röstat för att behålla skolorna i Jädraås, Åmot och Lingbo står det klart att det inte blir någon nedläggning.

I Jädraås skola går 24 elever fördelade på tre klasser. Där är glädjen stor både bland barn, föräldrar och lärare.

– Det är jättebra, för det här är den bästa skolan som finns. Vi har nära till skogen och så mår man bra här. Det är inte så långt att åka på morgonen heller, säger sjätteklassaren Kristoffer Stridh, som åker skateboard tillsammans med klasskompisarna på rasten.

– På en liten skola vet man vad alla heter. Det känns bra. Därför är det kul att Jädraås skola får vara kvar, säger Oskar Henriksson, som även han går i sexan.

I Jädraås har föräldrar och bybor stridit hårt för att få behålla skolan. De har haft stormöten och skrivit brev till politikerna.

– Nu känns det helt perfekt att de går på vår linje. Jag är mycket nöjd, säger Sarah Andersson, mamma till Linus i sexan.

Även hon räknar upp fördelarna med Jädraås skola: en liten skola, trygg miljö, naturen inpå knuten, dessutom relativt nybyggd och fräsch.

– Det är faktiskt många barnfamiljer som flyttar hit just för skolans skull, säger Sarah Andersson.

Eija Schüssler och hennes man är ett exempel på det. De lämnade Stockholm för att ge barnen Morris och Senja en lugn uppväxt på landsbygden.

– Vi gjorde ett aktivt val och en av de saker som fick oss att flytta var att det fanns en skola. Vi ville inte att de skulle behöva sitta i flera timmar på en buss för att komma till skolan.

Förutom skolan finns bara Kjellas mack i Jädraås.

– Men som vi ser det uppväger tryggheten för barnen avsaknaden av affärer och nöjen, säger Eija Schüssler.

– Det här med byskolorna har verkligen visat hur mycket kraft och entusiasm det finns ute i byarna. Förhoppningsvis inser vi alla att vi i fortsättningen kan använda den för att påverka även i andra landsortsfrågor, tillägger hon.

Annons