Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle skulle ha fått vara kvar i skogen

/

Grunden för Naturvårdsverkets beslut om Kalle handlar om att ingen människa får plocka vilda djur ur naturen.
– Alla älgkalvar som föds i det fria ska få vara kvar där.
Det borde även Kalle ha fått vara, menar Naturvårdsverkets handläggare Yvonne Lundell.

Annons

När Naturvårdsverket beslöt att inte tillåta att Kalle skulle få vara kvar i älgparken i Ockelbo prövades frågan för första gången. Det är långt ifrån första gången vilda, till synes moderslösa, ungar tas omhand. Men det är första gången det gått så här långt. Reaktionerna har blivit starka och handläggaren Yvonne Lundell förstår att människor blir upprörda över att en fullt frisk kalv avlivas. Hon svarar här på några grundläggande frågor:

Jaktlagstiftningen finns till för att freda de vilda djuren. De ska leva i frihet ute i naturen. Ingen äger dem och ingen har rätt att plocka dem ur sin naturliga livsmiljö. På våren och försommaren när ungarna föds är det extra viktigt att de lämnas i fred.

– Hur vet vi att mamman är borta? Det mest troliga är att hon har gått bort från kalven för att skydda den och få människorna i närheten att följa efter henne istället. Om mamman inte dödats fanns hon säkert där i närheten.

– Genast gått därifrån. Jag tror säkert att mamman skulle ha kommit tillbaka och hämtat sin kalv. Och har man tagit den därifrån ska den placeras tillbaka omedelbart.

– Man måste skilja på tama och vilda djur. De vilda djuren ska inte stängas in, det mår de inte bra av. De har ett beteende som inte passar in i en inhägnad.

– De klarar bättre av att vara inhägnade, men de ska fortfarande tillåtas ha sitt naturliga beteende och sin integritet. Tanken är aldrig att de ska bli några tama gosedjur.

– Han klarar sig inte utan sin mamma. Om en kalvs mamma trafikdödas eller dör på annat sätt ska även kalven skjutas, enligt de regler som finns. Om människan föder upp honom kommer man alldeles för nära, han blir tam och förlorar sitt naturliga beteende.

– Vad händer då med nästa älgkalv och nästa som tas ur naturen? Älgen är ingen hotad art som särskilt behöver skyddas. Varje år föds cirka 100 000 älgar i Sverige.

Mer läsning

Annons