Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för 116 nya vindkraftverk

Totalt 116 vindkraftverk planeras sydväst om Jädraås i Ockelbo kommun och i delar av Falu kommun.

Nu har länsstyrelsen sagt ja och byggstarten kan ske 2011.

Prislappen för bygget beräknas landa kring tre miljarder kronor.

Annons

Det stora projektet är uppdelat på fyra delparker som omfattar totalt 4 000 hektar. Tre av parkerna ligger i Ockelbo kommun: Hällåsen, Björnbackberget och Åsen.

Kraftverken blir maximalt 165 meter höga och kommer att kunna ses från Kungsbergets anläggning.

Ny väg måste anläggas

De anländer sannolikt med båt till Gävle Hamn och körs därifrån i 1 200 lastbilstransporter. Ytterligare 38 000 transporter krävs för att få allt material på plats.

40 kilometer ny väg måste anläggas och ytterligare omkring 70 kilometer väg ska breddas och förstärkas, dels för att klarar av planerade transporter under byggskedet, dels för att leverera vindkraftverken.

Utöver arbetskraft i byggfasen beräknas den kontinuerliga servicen kring vindkraftverken kunna sysselsätta ett tiotal personer.

Bakom satsningen står projekteringsbolaget Jädraås Vindkraft AB, som ägs av Ownpower Projects och Bergvik Skog.

– Jädraås Vindkraft söker nu en samarbetspartner som ska göra själva upphandlingen av vindkraftverken, säger Peter Svantesson, som jobbar på Bergvik Skogs fastighetsavdelning.

Fler tillstånd behövs

Tillståndet enligt miljöbalken är klart, men innan upphandlingsprocessen drar igång vill man även invänta tillstånd från Energimarknadsinspektionen för en kraftledning som ska byggas.

– Det kommer troligen runt årsskiftet, säger Peter Svantesson.

Exakt hur vindkraftverken ska placeras är ännu inte klart. Det finns heller ingen färdig plan över när samtliga ska stå färdiga. Villkoret från länsstyrelsen är att tillståndet ska ha tagits i anspråk senast fem år efter att det vunnit laga kraft 28 juni.

Samkraft har förtur

Vem som ska driva anläggningen återstår att se.

Samkraft, som ska sköta de två nyanlagda vindkraftverken på Vettåsen i Järbo, är än så länge inte involverad i projektet.

– Men vi har förköpsrätt om vi vill köpa några verk. Den affären kommer att bedömas utifrån lönsamheten, säger Sten Gabert, vd för Samkraft.

Annons