Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kocktalang till USA

/
  • 21-årige Magnus Westling från Bergvik utanför Söderhamn, jobbar som kock under somrarna på Wij trädgårdar i Ockelbo. I går åkte han och fyra andra kocktalanger från Norden till Washington DC för att laga nordisk och nyttig skolmat till 30 000 amerikanska skolelever. ”Jättehäftigt”, säger Magnus om vinsten i tävlingen, som arrangeras av Nordiska Ministerrådets organ Nordic Innovation.

Magnus Westlings kallskurna kött med matvetesallad, pepparrotsfil och rårivna rödbetor föll domarna i smaken.

21-åringen, som jobbar som kock på Wij Trädgårdar på somrarna, är en av fem nordiska ungdomar som vunnit en kockresa till Washington DC.

Annons

– Jag är väldigt glad och stolt. Det känns jätteroligt att min mat gick hem, säger Magnus och berättar att han fick nys om tävlingen på Twitter.

Tävlingen är ett samarbete mellan de nordiska ambassaderna i USA och Nordic Innovation, och går ut på att lära nordamerikaner om sund, nordisk mat. Bland annat får 30 000 amerikanska skolelever smaka nordisk mat som Magnus, och de fyra andra ungdomarna, ska komponera ihop.

– Jag försökte tänka säsongsbetonat och låta råvaran stå i centrum för sig själv. Jag försökte också tänka nyttigt, enkelt och att rätten ska passa som skolmat, berättar Magnus om sitt vinnarbidrag.

– Jag är en riktig matnörd och jag tror att domarna gillar mitt tänk ”från jord till bord”, säger Magnus, som läser måltidsekologprogrammet på Örebro universitet.

I går gick flyget till den amerikanska huvudstaden Washington DC och de unga kocktalangerna ska nu spendera den kommande veckan på de nordiska ambassaderna, samt laga skolmat till 30 000 amerikanska elever. Vinnarna får också möjligheten att prova på matlagning på en av de bästa restaurangerna i Washington.

Mer läsning

Annons