Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina ser till att de gamla trivs

/
  • Det svänger. Ibland passar Kristina på att dansa med Mona (i den röda tomteluvan) och de andra som bor på Bysjöstrands äldreboende i Ockelbo. ”Sköterskorna och sjuksköterskorna har ju så fasligt mycket att göra och de är fantastiskt duktiga. Så det är ju bra att jag hinner sitta ner och bara lyssna – det tror jag är viktigt för tanterna och farbröderna” säger Kristina Helsin.
  • Pensionärsmys. Anna-Lisa Eklund i den röda koftan tycker det är fasligt roligt på Bysjöstrand sedan Kristina kom dit. Även Mona Olofsson gillar Kristina som sitter i mitten, som hon brukar.

Frukostvärdinnan Kristina Helsing är guld värd för pensionärerna på Bysjöstrand.
Hon fixar hattparad, planerar utflykter, dansar och sjunger, och stickar och virkar med gamlingarna.
Och så lyssnar hon på dem som bara vill prata om ditten och datten en stund.

Annons

Kristina började på Bysjöstrand veckan efter Ockelbo marknad. Då hade hon varit arbetslös i sex månader och det var tänkt att hon skulle prova på att arbeta ett tag med gamlingarna på Bysjöstrand.

Trivs på Bysjöstrand

– Men redan efter en vecka tyckte jag att det här var fantastiskt. Jag blommar verkligen ut när jag får vara här, säger Kristina och klappar Anna-Lisa Eklund, som bor på äldreboendet, på kinden.

Blommar ut, det gör även tanterna och farbröderna som hittat en ny vän och någon som tar sig tid att bara kramas och lyssna när de vill prata om svunna tider.

Anna-Lisa brukar berätta om sitt liv som trädgårdsmästare åt tjänstemännen på Kopparfors under det förra århundradet. Kristina lyssnar då uppmärksamt och i bakgrunden spelas julmusik.

Handarbete

På bordet i sällskapsrummet där damerna har slagit sig ner ligger en stickning och två virkningar och Kristina berättar att hon och Anna-Lisa och de andra pensionärerna ofta sitter där och pratar och skrattar.

– Jag tror att de uppskattar mig, jag har fått mycket positivt tillbaka av många här som tycker det är roligt att inte bara sitta, utan att hitta på saker om dagarna, säger Kristina och ler ödmjukt.

Ibland brukar Kristina dansa med Mona, som också bor på Bysjöstrand. Gärna till något med lite fart i, berättar Mona och ber Kristina byta när ”stilla natt” ljuder i cd-spelaren.

”Gör att vi har roligt”

– Jag är så glad åt Kristina, hon gör att vi har så roligt här. Kristina ser till så det händer saker, säger Mona Olofsson.

Kristina börjar morgonen klockan 7.30 som frukostvärdinna. På så vis har de som vårdar pensionärerna tid att duscha, tvätta och klä dem, utan att oroa sig för mackor som ska bres, kaffe som ska kokas och fil som ska hällas upp.

– De andra vårdar pensionärerna fysiskt och jag får tid att vårda dem psykiskt, säger Kristina med ett leende.

– Jag ska gå hit på julaftonsmorgonen och göra frukost också. Jag jobbar inte, men jag vill ju träffa dem allihop ändå, och de tycker nog att det är roligt om jag kommer, säger Kristina.

Förutom frukostvärdinnejobbet är det Kristinas uppgift att roa pensionärerna. Kristina fixar tipspromenader, hatt- och blomsterkransparader och nu är hon i full fart med att planera en spännande utflykt.

Nobelfest på fredag

På fredag vankas Nobelfest och nästa vecka ska hon och de boende på Bysjöstrand pyssla ihop små röda paket som ska pryda granen.

– Det roligaste med mitt jobb är att jag får glädja andra, det är ju hemskt roligt, säger Kristina och ser sig omkring.

– Se så många nya vänner jag har, säger hon och tanterna vinkar glatt hejdå till Kristina när klockan slår fyra och det är dags för glädjespridaren att gå hem.

Mer läsning

Annons