Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturföreningar får rätt till aktivitetsstöd

Föreningsutskottet har tänkt om.

Nu ska inte bara idrottsföreningar, utan även kulturföreningar och andra organisationer som har barn- och ungdomsverksamhet, kunna söka aktivitetsstöd.

Annons

Under 2011 har kultur- och fritidsförvaltningen arbetat med att ta fram ett nytt system för föreningsbidrag. I det första förslaget skulle aktivitetsstöd bara utgå till idrottsföreningar som får bidrag från Riksidrottsförbundet.

Men i remissvaren har både Folkpartiet, Ockelbo SMU och IOGT-NTO-rörelsen vänt sig mot detta och menat att alla föreningar med aktiviteter för barn och ungdomar mellan 7 och 20 år borde få ta del av bidraget.

”Vi kan inte se att det skulle vara någon skillnad hur barnen blir aktiverade vare sig det är genom bollspel eller att man övar sånger eller är ute i naturen på spårning”, skriver Ockelbo SMU i sitt remissvar.

Svaren fick föreningsutskottet att justera utkastet och i det slutgiltiga förslaget, som UKN nu ska fatta beslut om, står det att alla typer av föreningar ska ha möjlighet att ansöka om aktivitetsstöd. Det nya systemet kommer också att ge föreningar möjlighet att söka anläggningsstöd.

Om UKN vid sitt nästa sammanträde antar förslaget ska kommunstyrelsen och fullmäktige sedan godkänna det innan det börjar gälla i mars.

Mer läsning

Annons