Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig utsikt i Ockelbo

/
  • Högt över havet. Ockelbos bästa utsiktsplats ligger ungefär 270 meter över havet. Landskapet breder ut sig med skog, vidsträckta fält, hus, åar och sjöar. Vid horisonten skymtar havet.
  • Fika. Under sommaren har Frilufts­främjandet  i Ockelbo  sitt kafé ­öppet  i Rönnås­stugan.

Första gången jag besökte Rönnåsen var i början av juli. Jag hade min pappa på besök och vi tänkte göra en tur till vad vi hört skulle vara Ockelbos vackraste utsiktsplats.

Annons

Ockelbos bästa utsiktsplats ligger ungefär åtta kilometer väst om Ockelbo tätort och ungefär 270 meter över havet. Vyn från Rönnåsen är fantastisk – nedanför breder landskapet ut sig med skog, grusvägar, hus, vidsträckta gröna fält och blåa åar och sjöar. Med utsikt över Ockelbos tätort och byn Åbyggeby och i fjärran skymtar bergen och vid horisonten havet.

Kanske tilltalar mig utsiktsplatsen extra mycket för att landskapet påminner så mycket om Fryksdalen i Nordvärmland där jag växte upp. Eller så är det bara för att det är vackert.

En sommardag avnjuts utsikten allra bäst med en kopp kaffe och en våffla från kaféet i Rönnåsstugan. En solig vinterdag kan du njuta av utsikten med medhavd matsäck.

Rönnåsstugan designades av den engelske arkitekten Ralph Erskine och invigdes i oktober år 1946. Ralph Erskine ritade även husen i skogsarbetarbyn i Jädraås som byggdes i början på 1950-talet.

Det finns flera intressanta saker att upptäcka vid Rönnåsen. På vägen upp till Rönnåsen finns det klapperstensfält. De här klapperstensfälten visar hur högt havet låg vid istidens slut. Vid Rönnåsstugan finns det en gammal björngrotta som är öppen för besökare.

Utsiktsplatsen sägs också vara en kunglig favorit. Rönnåsen ska vara en av Daniel och Victorias favoritplatser i Ockelbo.

Mer läsning

Annons