Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på besked om gymnasiefriskola

Sista december skulle Linda Jonsson, som arrenderar Ockelbo pensionat, fått besked om hon får starta en gymnasiefriskola.
Men hos Skolinspektionen har ansökningarna lagts på hög och ett besked kan väntas ta flera veckor.
– Vill det sig illa hinner inte eleverna söka till utbildningen, säger Linda Jonsson.

Annons

I slutet av mars 2010 tog Linda Jonsson över som arrendator för Ockelbo pensionat och kursgård. Samtidigt ansökte hon om att få starta en gymnasiefriskola i pensionatet med inriktning mot hotell och turism. Då var svaret att Linda skulle få ett besked på sin ansökan senast sista december 2010 från Skolinspektionen.

Men sedan dess har beskedet dragit ut på tiden. Bland annat har Linda vid två tillfällen, i maj och oktober, fått svara på exakt samma frågor om sina utbildningsplaner från Skolinspektionen.

Borttappade svar

– Jag fick veta att de hade tappat bort svaren från utfrågningen i maj så därför var de tvungna att göra den igen, säger Linda Jonsson.

Men den utdragna handläggningstiden hade inte varit ett problem om det inte vore för att gymnasieeleverna måste ha valt utbildning före sista februari 2011.

– Jag kommer kanske inte hinna få ut mitt budskap om utbildningen innan eleverna redan ska ha bestämt sig. Och innan jag får ett besked kan ju heller inte eleverna söka, säger hon.

Tidsbrist

Problem kommer också att uppstå om Linda får ett nej på sin ansökan och vill överklaga beslutet. Då måste beslutet fattas före sista februari. Får hon

i stället göra om hela ansökningsprocessen och välja att starta skolan 2012, ja då måste ansökningen vara klar ännu tidigare, sista januari 2011.

Tom Thorsell är handläggare på Skolinspektionen. Han är medveten om den utdragna beslutsprocessen.

– Det är vanligt att vi har det så här, säger han.

Men borde inte ni som myndighet kunna lösa problemet på ett bättre sätt?

– Vi har fått många ansökningar och vi har tagit in extra personal. Men det är svårt att hinna förutse sådana här problem, och ska allt tidigareläggas blir det också svårt att få en rätt prognos av elever, säger han.

Han avslutar med att säga att ett slutligt besked kan komma om en eller två veckor.

– Men det är också preliminärt, säger han.

Mer läsning

Annons