Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsmuseet öppnar sina arkiv igen

/

Länsmuseet Gävleborg har öppet hus på lördag i sina lokaler på Styrmansgatan på Brynäs i Gävle på temat ”Ockelbo och dess teknikhistoria”.

Annons

I lokalerna på Brynäs finns Länsmuseet Gävleborgs magasin, arkiv och bibliotek.

– Förra året hade vi öppet hus för första gången, i stället för att alltid ha stängt. Så nu har vi öppet hus två gånger om året och varje gång har vi en kommun i länet i fokus. I fjol visade vi vårt material från Hofors och Bollnäs, på lördag blir det Ockelbo, säger Anna Forsberg, arkivarie på Länsmuseet Gävleborg.

Ockelboskotern, Ockelbo- båten och Ockelbobilen kommer att visas. Det blir föreläsningar, Per Ericsson kommer att berätta om Erik Lundgren och Ockelbo-skotern och Joel Ringh om Järnriket Gästrikland. Magasin, arkiv, bilder och film med Ockelbo i fokus kommer att visas.

– Vi funderade över vad Ockelbo är mest känt för och kom på att det måste var Ockelbo-skotern och Erik Lundgren. Han skapade både skotrar, en bil och en båt. Sedan kommer vi även att berätta om Järnriket Gästrikland. Ockelbos moderna teknikhistoria började ju faktiskt inte med skotern, utan redan på 1600-talet med järnhanteringen, säger Anna Forsberg.

Mer läsning

Annons