Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lingbos lägergård klar efter rusten

/
  • Personalstyrkan på Lägergården. Bakre raden från vänster: Marianne Johansson jobbar i köket, Linnea Norling har praktik genom gymnasieskolan och Stefan Norling är gårdens alltiallo. Främre raden från vänster: Karl-Erik Östling är också lite alltiallo, Lotta Persson är gårdens husfru och Charlotte Hedin bidrar med sin konst.
  • trolltavla. Charlotte Hedin målar på fritiden och just nu pryder hennes trolltavlor väggarna på Lägergården. Inspirationen till just den här tavlan fick hon från Daniel och Victorias bröllop och i många av tavlorna finns vackra Lingbomotiv.

Lunchservering, konstutställning, konferens och förstås lägerverksamhet.
Lägergården har genomgått en riktig uppfräschning och nu sprudlar idéerna för hur den stora gula villan vid Lingan ska bli en mötesplats i byn.

Annons

Redan i våras öppnades Lägergården för besökare som ville stanna på en kopp kaffe ute i bersån med utsikt över Lingan. Då hade villan, som på 50-talet fungerade som kollo för stadsbarn i Gävle, stått låst och tom alldeles för länge.

– Vi fick börja med att grovstäda ordentligt och slänga massor av prylar, berättar Gunilla Jonsson, som är ordförande i den ideella föreningen som driver Lägergården, om när de öppnade upp gården i våras.

En hel del charmiga detaljer från kollotiden finns dock kvar i den gula villan. I tvättrummet sitter till exempel tvättställen fortfarande i knähöjd och passar utmärkt för småbarn på kollo.

Erbjuder lunch

Gunilla Jonsson berättar att gården numer erbjuder lunch alla vardagar, utom fredagar, och till sommaren lovar hon glasskiosk.

– Vi har massor av idéer för gården. Vi skulle vilja köpa in båtar och kanoter så kan man kombinera konferenser med roliga aktiviteter till sommaren, säger Gunilla och visar ett nyinrett konferensrum.

Förutom konferenser och fikagäster kommer man förstås att fortsätta ta emot lägerbokningar och dessutom planerar personalen för fullt för lunchservering med varm husmanskost.

Gården har total 30 sängplatser och är ett billigt alternativ för den som inte vill bo i lyx och flärd.

– Sofforna kanske inte matchar och stolarna ser inte lika ut, men det är funktionellt, säger Gunilla och påpekar att det finns både internet och tv.

Lotta Persson är gårdens husfru och hon stormtrivs med att städa, diska, tvätta, stryka och baka på den gamla gården.

– Direkt när jag kom hit och klev innanför dörren kände jag att här vill jag jobba, nu har jag kommit hem, säger Lotta.

Förutom husfrun Lotta jobbar sex personer till på gården med allt från snickerier, målning, servering och bakning. Alla är där på olika villkor och olika tider men alla har fått chansen genom Arbetsförmedlingen.

Utställning

För den som är konstintresserad lockar också gården med tavelutställning av Lingbobon Charlotte Hedin.

På väggarna på nedervåningen hänger tavlor med troll i Lingbomiljöer och på övervåningen hänger färgglada tavlor som piggar upp.

Mer läsning

Annons