Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militär nostalgi i Jädraås

/
  • LÅNGROCKEN PÅ. Ola Lundkvist från Ockelbo trotsade solskenet och var klädd i vinteruniform från andra världskriget. Lars-Olof Westerberg gör honom sällskap i uniform av 1959 års modell.
  • ÄLDRE MODELL. Janne Estman från Holmsveden kom i soldatmundering från 1939. Själv gjorde han lumpen i början av 1960-talet.
  • MATNOSTALGI. Lottorna Karin Meyer-Lundén och Jessica Andersson serverar Kronans ärtsoppa. Knäckemacka med ost ska det vara till.
  • FASTNADE FÖR TIDEN.
  • IHÄRDIG.
  • LÅNGROCKEN PÅ. Ola Lundkvist från Ockelbo trotsade solskenet och var klädd i vinteruniform från andra världskriget. Lars-Olof Westerberg gör honom sällskap i uniform av 1959 års modell.
  • STORKÖK. Roger Larsson diskar medan Lars Lundén och Jörn Eriksen står i bakgrunden. Fältköket serverar Kronans ärtsoppa i 50-litersomgångar, precis som det ska vara. Vissa förhållanden från krigstiden har dock fått ge vika för nutida hälsoregler.
  • PÅ UPPTÄCKTSFÄRD. Jenny Swennewall från Norrsundet tog med sig sina barn Hilda, Sigrid och Joar.

Trots den varma sensommardagen hade flertalet entusiaster klätt upp sig i uniform. Fältköket lagade Kronans ärtsoppa, serverad av lottor från beredskapens 1940-tal, när militärhistorikerna slog upp ett helt kompani i Tallås under helgen.

Annons

Män i militärmundering av både 1939 och 1959 års modeller hade åkt till Tallås för att iscensätta livet som soldat, beredd att rycka ut i krig.

Förutom att träffas och ha kul i hop vill de värna minnet av den svenske soldaten.

– Det här faller ur minnet annars, säger Jörn Eriksen, ordförande i Gästrike Militärhistoriska förening och historielärare på gymnasiet till vardags.

Riktiga soldatkläder ska det vara och helst original från den tiden det begav sig. Nyss skänktes en hel låda med lottakläder till föreningen och det är de tacksamma för.

– För det mesta är det män som är intresserade av att vara med, men när det väl kommer en kvinna kan det vara svårt att hitta kläder åt henne, säger Jörn Eriksen.

Att han dras till militärhistoria betyder inte att han är skjutglad.

– Jag äger inte ens ett vapen, bara en attrapp. Det handlar mer om den sociala gemenskapen och hur man agerar i grupp, säger han.

Ångtåget från Jädraås anlände med jämna mellanrum och dagen till ära transporterades trupper med första turen.

Annons