Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning på Ockelbo kommuns skola

En ordentlig satsning på lärarna och skolan och mer pengar till nämnderna.
Det vill kommunstyrelsen prioritera i nästa års budget.
– Det är historiskt att vi lyfter fram lärarna så här, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S).

Annons

Nästa års prognos pekar på kraftigt minskade skatteintäkter för Ockelbo kommun.

– Vi ser att det blir kärvare tider framöver och då sänker vi det finansiella målet från två procent till 1,5 av skatter och statsbidrag, säger Jonsson och förklarar att samtliga nämnder på så vis kan få ett extra tillskott på cirka 3,5 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen beslutade i går att föreslå fullmäktige att fördela 500 000 kronor extra till bygg- och miljönämnden, 1,5 miljoner kronor extra till socialnämnden och ytterligare 1,5 miljoner kronor till utbildnings- och kulturnämnden. Även kommunstyrelsen erhåller ett tillägg på 250 000 kronor för 2012 och ytterligare 500 000 kronor från 2013 för en lönesatsning inom skolan.

– Det är första gången vi satsar på skolan så här tydligt i en budget, säger Jonsson.

Vänsterpartiet var enda partiet som reserverade sig mot kommunstyrelsens budgetförslag.

– Vi tycker inte att det räcker med 500 000 kronor under två år. Vi vill satsa på en skolmiljön, alltså ytterligare 500 000 kronor som man, förutom höjda lärarlöner, kan lägga på läromedel, säger KS-ledamoten Owe Hellberg (V).

Pengarna vill Vänsterpartiet ta från Vision 2020-budgeten.

– Vår vision borde vara att satsa på skolan, säger Hellberg.

Dessutom tror Vänsterpartiet att man kan göra flera administrativa besparingar framöver. Bland annat tycker partiet inte att kommunen behöver anställa både en teknisk chef och en chef för bygg- och miljöförvaltningen.

– Det räcker med att anställa en bygg- och miljöchef och lägga över underhåll och förvaltning av kommunens fastigheter på Ockelbogårdar. Dessutom borde man se över hela den politiska organisationen och också våra förvaltningar.

Mer läsning

Annons