Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moment 22 för hockeyn i Ockelbo

När beslutet om ishallen dröjde tvingades Ockelbo IF lägga ned hockeyverksamheten och lämna tillbaka de 500 000 kronor man fått i bidrag från Sisu.
Nu är förslaget till utbildnings- och kulturnämnden att det inte blir något hallbygge – eftersom det inte längre finns någon hockeyverksamhet i kommunen.

Annons

I tio års tid har Ockelbo IF kämpat för en ishall. I vintras såg det plötsligt ljusare ut sedan föreningen fått bidrag på en halv miljon kronor av Gästriklands

Idrottsförbund till ett hallbygge. Man tittade på möjligheten att bygga en billigare tälthall och tog fram en finansieringsplan för det.

Men från kommunens sida dröjde beskedet. Nämnderna började i stället bolla ärendet emellan sig.

Utbildnings- och kulturnämnden, UKN, som först fick hand om det, skickade det vidare utan kommentarer till kommunstyrelsen eftersom man ansåg att det handlade om så mycket pengar.

För vagt underlag

Kommunstyrelsen å sin sida skickade tillbaka det till UKN, med motiveringen att underlaget var alldeles för vagt för att ett beslut skulle kunna tas.

Eftersom inget beslut hade fattats i juni blev Ockelbo IF tvungna att lämna tillbaka hallbidraget på 500 000 kronor.

Och nu har föreningen, som hade 60 aktiva spelare i både senior- och junioråldern, gått i graven.

– Vi sade tidigt att om vi inte får tak över huvudet har vi inget annat val än att lägga av, säger Gun Svärd, tidigare ordförande i Ockelbo IF Hockey.

– Isen var så dålig att det var farligt och så fick vi böta för inställda matcher. Vi tröttnade helt enkelt.

Nu dyker dock ärendet om ishallen upp igen på utbildnings- och kulturnämndens möte i nästa vecka. Den här gången har tjänstemännen utrett frågan noggrannare, precis som kommunstyrelsen efterfrågade.

Men eftersom det inte finns någon hockeyklubb i Ockelbo föreslår tjänstemännen politikerna i nämnden att besluta att det inte ska byggas någon ishall.

Det är bara skolan och allmänheten som behöver is och för dem är bästa lösningen att nuvarande isplan vid Ockelbo IP behålls, menar man.

Det resonemanget irriterar Gun Svärd.

– Att de har mage att skylla på oss. Med det tänket kommer vi aldrig få någon hockey i Ockelbo igen, säger hon.

Hon tycker att hela ärendet har skötts under all kritik.

– Skitdåligt, rent ut sagt. Och jag tycker synd om ungdomarna i den här byn som inte får hålla på med den sport de vill.

Själv skjutsar Gun Svärd 14-åriga hockeyspelande sonen till Gävle. Andra föräldrar skjutsar till Hofors.

– Men alla har inte den möjligheten, säger hon.

Mer läsning

Annons