Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till utökat avstånd till hästhage

Grannen har 45 meter till hästhagen. Han störs av hästdoft och flugor och vill att avståndet utökas med fem meter.
Men bygg- och miljönämnden i Ockelbo håller fast vid att avståndet är tillräckligt.

Annons

Två grannar till en hästgård i Källsjön i Ockelbo kommun har under en längre tid klagat på att hästhagen ligger för nära deras fritidshus. Deras klagomål har varit uppe i flera olika instanser.

Hästallergi

En av grannarna lider av hästallergi. I det fallet har mark- och miljödomstolen beslutat att hästägaren senast 1 september måste flytta hagen minst 50 meter från hennes hus.

Den andra grannen besväras av lukten från hästarna och av alla flugor som dras till deras spillning. Han har begärt att avståndet mellan hagen och hans hus ska utökas från nuvarande 45 till 50 meter.

Efter att i fjol mätt och luktat på platsen beslöt sig bygg- och miljönämnden för att lämna klagomålet utan vidare åtgärd.

Överklagade

Men mannen överklagade till länsstyrelsen som i maj beslöt att nämnden måste pröva ärendet på nytt.

Vid ett besök i Källsjön för några veckor sedan kunde miljöinspektörerna dock inte känna av någon besvärande doft och inte heller se några större koncentrationer av flugor kring spillningen.

På sitt möte nu i veckan beslutade bygg- och miljönämnden därför att stå fast vid sitt tidigare beslut och lämna klagomålet utan åtgärd. Nu är det upp till länsstyrelsen att göra en ny bedömning.

Mer läsning

Annons