Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det bara han som får kontrollera byggen

/
  • Ensam. Johan Malmström i Jädraås är än så länge den enda kontrollansvariga i Gästrikland med kvalificerad behörighet. Det kommer att behövas många fler fram över.

Sedan 1 maj i år när den nya plan- och bygglagen trädde i kraft behövs det en ny yrkesgrupp inom byggbranschen – de certifierade kontrollansvariga. Johan Malmström från Jädraås är än så länge den enda i Gästrikland som är certifierad kontrollansvarig med kvalificerad behörighet.

Annons

När en villa ska byggas, vid ombyggnationer och vid större byggprojekt måste det finnas en certifierad kontrollansvarig. Den kontrollansvariga ska ta fram en kontrollplan för bygget och kontrollera så att alla bygglov och lagar följs.

Tidigare hette det kvalitetsansvarig, men sedan 1 maj när den nya plan- och bygglagen trädde i kraft har reglerna skärpts och nu måste alla kontroller göras av en fristående kontrollansvarig. Lagändringen har gjorts för att minska byggfelen. För att få jobba som kontrollansvarig måste du skaffa dig ett certifikat, det finns normal behörighet och kvalificerad behörighet. Du måste ha praktisk erfarenhet och goda teoretiska kunskaper för att bli certifierad och göra ett teoriprov.

Lagen har skärpts

Johan Malmström driver företaget Ockelbo energi & byggteknik och jobbar som byggnadskonsult. Han har kvalificerad behörighet och får jobba som kontrollansvarig på allt från villabyggen till stora projekt.

– Tidigare kunde en entreprenör vara kvalitetsansvarig för sitt eget bygge och kontrollera det själv. Nu har lagen skärpts, så nu måste entreprenören ta in en fristående kontrollansvarig. Det säger sig självt att det inte är så bra om du kontrollerar ditt eget bygge, säger han.

Behövs fler behöriga

Johan Malmström har fått mer att göra nu annars, när det fortfarande finns få kontrollansvariga.

– Jag har många uppdrag, det är roligt, säger han.

Det kommer att behövas många kontrollansvariga och än finns det få som är certifierade på området. Under en övergångsperiod fram till årsskiftet mellan år 2012 och 2013 får de som är kvalitetsansvariga och har riksbehörighet fortsätta att jobba utan den nya certifieringen.

– Byggbranschen kommer att behöva anställa många kontrollansvariga. I Ockelbo har vi inte märkt av det här så mycket än, eftersom det inte byggs så mycket nytt här, säger Maria Sundberg, byggnadsinspektör på Ockelbo kommun.

Mer läsning

Annons