Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Daniel – ett praktfullt exemplar

/

Nu är Prins Daniel inte bara en kille från Ockelbo utan även en praktfull tulpan.

Först i kön att få visa upp den står naturligtvis Wij Trädgårdar. Men först tidigast om ett år.

– Ja, det är ju bara Ockelbo som odlar prinsar, säger vd:n Malin Eriksson.

Annons

Inför den årliga Tulpanens dag nu på lördag visades för första gången den nya tulpanen ”Prince Daniel” upp i samband med en dopceremoni med äkta champagnestänk på Skansen i tisdags.

Ska matcha hustrun

Det är Tulpanens hus och Blomsterfrämjandet som tagit fram den nya tulpanen, som uppkallats efter Ockelbosonen.

Den praktfulla och färgsprakande Daniel i starkt rött och cremefärgade kanter, är tänkt att matcha den något stillsammare ”Princess Victoria” som fick namn efter hustrun för några år sedan.

Tålamodskrävande

Uppdraget att ta fram en bra och tålig sort som kan odlas på våra breddgrader (växtzon 5) gick till en holländsk odlare, som än så länge har de fåtal blommor som existerar. Att ta fram en ny sort är ett tålamods-krävande arbete. Fröna till de lökar som nu är redo att blomma såddes i vissa fall för 18 år sedan.

Tidigast om ett år kan Daniel finnas ute i handeln och då i en mycket begränsad upplaga på cirka 7 000 stycken. På Wij Trädgårdar ska Daniel med säkerhet gå att beskåda.

Pampig och stor

– Vi planterade 30 000 tulpanlökar i höstas till vår nya tulpanträdgård, och i en del av den trädgården är det tänkt att ”Prince Daniel” ska odlas, berättar Malin Eriksson och säger att det var naturligt att de blev inbjudna till dopceremonin eftersom det ju bara är Ockelbo som odlar prinsar.

Om tulpanens utseende säger hon så här;

– Pampig och stor!

Mer läsning

Annons