Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vargreviret sköts bort

/

Med stor sannolikhet sköts det nya vargreviret söder om Ockelbo, Råhällan, bort under vargjakten.

Annons

– Man måste plocka bort reproducerande djur om stammen ska hållas på 210, säger Per Mellström, jägare och ledamot i Jägarförbundet Gävleborg.

Under hösten konstaterade länsstyrelsen att ett nytt vargrevir, med en hona och en hane, hade bildats söder om Ockelbo. Inför vargjakten hade därför rykten börjat gå om att jägare skulle rikta in sig på att skjuta av det vargreviret.

Per Mellström, jägare och representant för Gävleborg i Jägarförbundets regionala rovdjursgrupp, tillbakavisade de uppgifterna. Jägare kan inte välja var de vill jaga utan måste hålla sig till sina jaktmarker.

Men när vargjakten i länet avblåstes, redan under jaktens första dag, kunde länsstyrelsen konstatera att det nya vargreviret, med stor sannolikhet, hade blivit bortskjutet.

– Vi måste jämföra spillning från området med djuren för att vara helt säkra, men vi förväntar oss att det är så, säger Sara Hommen, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Under jakten fanns 80 jägare i området runt reviret och totalt fick tre vargar skjutas i länet.

– Vi följer riksdagens beslut om att balansera stammen och då måste man skjuta föräldradjur. De här vargarna hade säkert fått valpar i vår, säger han.

Från länsstyrelsen sida har man heller inget att invända mot att reviret sköts bort.

– De här individerna var inte genetiskt värdefulla, säger Sara Hommen.

Mer läsning

Annons