Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nypremiär för kvarneni Mobydalen

/
  • Gamla tider. Förr i tiden försåg kvarndammen kvarnen och sågen med elektricitet.
  • Bjöd upp. Jan Blank, Roland Lindgren och Erik Blank stod för delar av musikunderhållningen när Mobydalen bjöd upp till fest.
  • Nyfikna. Katrin och Martin Berglund ville se hur den gamla Mosågen fungerade. I bakgrunden syns sågarna Allan Danielsson, Mikael Pihlström och Bo Pihlström.
  • Gamla tider. Förr i tiden försåg kvarndammen kvarnen och sågen med elektricitet.
  • Mossbädd. Utställaren Ingela Frank fick idén på en mässa och hittade därefter en passande järnsäng på vinden att klä in i mossa och björkris.
  • Mitt i naturen. Mats Qvarnström ställde ut sin konst.
  • Arrangörer. Kerstin Hålldin Åstrand och Ingemar Åstrand var med och arrangerade festen i Mobydalen. Kerstin Hålldin Åstrand passade också på att ställa ut sin konst som skymtar i bakgrunden.
  • Nyutvunnen tjära.
  • Kolbullsdags. Marit Rempling och Caroline West lagade kolbullar.
  • Hästtur. Besökarna kunde få en åktur med ardennerhästarna Molly och Milla.

På lördagen anordnade invånarna i Mobydalen en konst-, musik- och familjefest. Över 500 personer ville besöka byn och vistas mitt i arvet från den gamla bondeepoken.

Annons

– Det är väldigt mycket miljön, sedan älskar de kolbullar, säger Kerstin Hålldin Åstrand, sekreterare i Mobydalens Kultur- och turistförening och en av dem som står bakom evenemanget.

Tioårig tradition

I tio år har föreningen arrangerat en sekelskiftesdag med gammeldags slåtter. I år har föreningen satsat på en konst-, musik- och familjefest.

– Det som är helt nytt för i år är konst i det gröna och nu har vi satsat lite mer när det gäller barn så det kommer en trollkonstnär till exempel.

Ställde ut efter övervägande

Martin Qvarnström var en av dem som valt att ställa ut sina tavlor mitt i grönskan.

– Jag blev lite tveksam först men det kändes spännande, säger han och beslutade sig för att delta efter att ha övervägt hur väl hans akryl- och oljemålningar tål väderförhållanden utomhus.

– De tål egentligen hur mycket regn som helst. Har man akvarellmålningar är det inte så roligt att ställa ut dem utomhus

Familjen Berglund passade på att titta när Mosågen drogs i gång och gjorde därefter ett besök i kvarnen som hade nypremiär och där korn återigen kunde malas ner till gröpe.

– Det är väldigt trevligt att vara här så att man får se hur man gjorde för i tiden. Vi brukar vara här och bada annars, säger Katrin Berglund.

Tillbaka nästa år

Enligt Kerstin Hålldin Åstrand kommer det att bli någon form av arrangemang i Mobydalen även nästa år.

– Det är roligt att det händer grejer i byn, man glädjer ju andra människor också och förhoppningsvis får Mobydalen in en liten slant att driva kvarnen och sågen vidare.

arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons