Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo blomstrar efter kungabröllopet

/

Inför kungabröllopet hoppades Ockelbo på en Daniel Westling-effekt.

Nya siffror visar att det blev så – fler än någonsin turistade i kommunen i somras.

Annons

– Eller som en handlare uttryckte det, varje dag har varit som midsommarafton, berättar kommunchefen Lars Sjödin.
Det har gått nästan två och en halv månad sedan 19 juni då prins Daniel Westling och kronprinsessan Victoria sa ja till varandra.
I går presenterades några resultat av Ockelbos bröllopssatsning – bland annat 54 000 besök på kommunens hemsida första halvåret i år och en stor ökning av antalet turister i Ockelbo under sommaren och våren.
Har lärt sig mycket
Från maj till och med augusti 2009 hade turistbyrån i Ockelbo 917 besökare, varav 59 utländska. Motsvarande period i år var 2 616 besökare, varav 221 utländska.
– Vi är jättenöjda och har fått unika erfarenheter. Vi har lärt oss att arrangera stora arrangemang, att samarbeta inom länet och att ta emot många besökare. Det ska vi ta tillvara när vi går vidare med att utveckla Ockelbo, säger Lars Sjödin.
På själva bröllopsdagen uppskattas att det rörde sig ungefär 12 000 personer i Ockelbo, dubbelt så många som invånarna i kommunen.
På förmiddagen kom cirka 3 000 personer och lyssnade till Ring så spelar vi och deltog i Melodikrysset. Kyrkan var fullsatt med drygt 600 personer. Under eftermiddagen och kvällen medan bröllopet pågick i Stockholm fanns uppskattningsvis 7 000 i publiken på Wij Trädgårdar och dansen ”på plan” var utsåld, 2 000 biljetter.
– Känslan alla har när de tänker tillbaka på dagen är ”Vad kul det var”. Det är en kraftkälla som är svår att sätta siffror på, säger Lars Krantz, trädgårdsmästare på Wij.
30 000 besökare
Var ligger Wij Trädgårdar? Det har varit vanligaste frågan inne på Turistbyrån hela sommaren. Och även Wij Trädgårdar har förstås märkt av en besöksökning. Hittills i år har man haft 30 000 besökare, en ökning med 14 procent jämfört med i fjol.
Det stora intresset har också gjort att Wij Trädgårdar kommer ha förlängt öppet ända in i september.
– Vi har även börjat titta på möjligheterna att bygga ett boende i trädgårdsmiljön för konferens- och kursverksamhet, avslöjar vd:n Malin Eriksson.
Också handlarna har haft glada dagar i bröllopets kölvatten. Många har ökat sin omsättning. Själva bröllopsveckan hade Ica Ugglebo 2 000 fler kunder än samma vecka förra året och i juli hade affären 5 000 fler kunder.
– Vi har ökat försäljningen med tio procent, helt fantastiskt, säger Elisabeth Lindblom som äger butiken.
Turistökning
Turismprojektet Ockelbo med vänner fortsätter nu i två år till. Strategier och vad som ska göras ska vara klart innan årsskiftet, berättar projektledaren Monica Järnkvist.
Projektets sista två år kommer i huvudsak att finansieras av Ockelbo kommun, med någon summa är ännu inte bestämd.
Det långsiktiga målet för projektet är en tioprocentig turistökning och att inflyttningen till kommunen ökar.

JOHANNA HEJDENBERG

Mer läsning

Annons