Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo hetast bland vindkraftbolagen

Ockelbo är den hetaste vindkraftskommunen i Gästrikland och kan komma att se helt annorlunda ut om några år. Här vill fem olika bolag bygga sammanlagt nästan 200 vindkraftverk.

Annons

Det är många intressenter som vill bygga vindkraft i Ockelbo och pressen är stor på både tjänstemän och politiker. Sune Lang, ordförande i bygg- och miljönämnden, konstaterar att det är tidskrävande att hantera ärendena.

– Men både nämnden och kommunens alla politiska partier har ställt sig generellt positiva till vindkraften.

Kommunen arbetar med en fördjupad översiktsplan för vindkraften som ska göra det enklare att handlägga ärenden. Och man har försökt hålla vindkraftverken borta från en del känsliga områden.

– Till exempel har vi sagt att vi inte vill ha något på Rönnåsen, dels eftersom det är ett friluftsområde där det finns många fritidsaktiviteter, dels eftersom det skulle göra stor påverkan på landskapsbilden.

Två andra områden i Åmot ska också förbli skyddade. I Jädraås och Lingbo kan det däremot komma att byggas en hel del vindsnurror. Enligt Lang verkar de flesta vara positiva till det. Hittills har få ärenden stött på motstånd – ett ärende har dock överklagats till länsrätten och kammarrätten.

– Vi har lite tur. Många av de områden som är hårdast exploaterade ligger ute i skogsbygden där det egentligen inte finns några bostäder i närheten. Hade det varit i centrala delar av Ockelbo hade ju väldigt många fler påverkats.

Annons