Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo klättrar mest i näringslivsrankning

Ockelbo håller sig återigen väl framme när Svenskt näringsliv tagit tempen på företagsklimatet i landets kommuner. Jämfört med förra året blir det ett rejält kliv uppåt med 53 platser.

Annons

När Svenskt näringsliv för nionde gången rankat företagsklimatet i landet har alla kommuner i vårt område, förutom Hofors, klättrat på listan. Bäst placerar sig Ockelbo som nummer 77 av 290 kommuner.

– Ockelbo har varit länsetta fem år i rad och det visar väl att det inte är någon dagslända, säger Lars Beckman, regionchef för Svenskt näringsliv.

Han ser en bra dialog med företagarna, få konflikter och att alla drar åt samma håll för näringslivets bästa. Det ger också effekter på arbetsmarknaden. Sedan Ockelbo började sin klättring från botten av kommunligan har sysselsättningen av befolkningen ökat från 70 till 80 procent.

– Det finns en direkt koppling mellan sysselsättning och näringslivsklimatet, hävdar Lars Beckman.

Årets ras står Hofors för med 72 placeringar.

– Det finns en viss diskrepans mellan vad högsta kommunledningen vill och att organisationen sedan inte agerar som de önskar. Då tappar företagen sugen och då faller kommunen i rankningen, säger Lars Beckman.

Han tycker att Sandviken är på rätt väg men önskar mer av Gävle. Av alla län är Gävle den residensstad som placerar sig sämst.

Rankningen baseras på uppgifter från Statistiska centralbyrån, attitydfrågor kring kommunledning och tjänstemän samt öretagarnas sammanfattande omdömen – den del som väger tyngst.

Bäst i landet är förra årets toppar Solna och Vellinge. Sämst är näringslivsklimatet i Ronneby.

Mer läsning

Annons