Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo kommun kan ta ansvar för saneringen av Frankssons såg

En av Gävleborgs giftigaste platser finns i Ockelbo. Marken vid Frankssons såg är så förorenad att den kan vara farlig för människor och djur.
Nu kan kommunen bli huvudman vid saneringen.

Annons

Arsenik, koppar och krom upptäcktes redan 2007 i marken kring sågen, och tjära i Testeboån efter Spetsbäckens utlopp. Arsenik och krom kan orsaka cancer.

Läs också: Ockelbo fick 1 miljon för att undersöka marken vid Frankssons såg

Gifterna kommer från den impregnering av trä som gjorts vid sågen och finns i marken kring sågen. Vid saneringen gräver man bort förorenad mark som ersätts med ren fyllnadsmassa.

– De beräknade massorna just nu är närmare 5 000 ton. Det kan bli mer eller mindre, man tar prover när man gräver för att se till att allt försvinner, säger Roland Fagerlund vid Ockelbo kommuns tekniska kontor.

Dessutom måste man muddra där Spetsbäcken rinner ut i Testeboån och runt 100 meter nedströms, kanske mer.

– Det är som en tjära som runnit ut där. Den har troligtvis spridit sig under åren, säger han.

Det har tagits några prover och de visar att tjäran innehåller höga halter cancerogena PAH och xylen. Man har huvudsakligen gjort en visuell besiktning av sedimenten och därför är det svårt att säga hur stora mängder det handlar om.

Man har ännu inte tagit prover på tjäran för att se vilka föroreningar den innehåller. Det gör det svårare att uppskatta hur mycket som behöver muddras i dagsläget.

När man räknade på kostnaden för grävsanering och muddring 2011 landade den på 7 miljoner kronor, men det kan bli mer.

Det finns även förorenade byggnader som eventuellt kan tas bort för att förenkla saneringen av marken under dem.

Läs mer: Detaljplanen för Frankssons såg ändras

Om Ockelbo kommun tar på sig ansvaret för saneringen bestäms av politikerna i kommunstyrelsen 29 mars.

Som kommunen blir huvudman kan vara en förutsättning för att man ska få bidrag för saneringen av sågen. Grundprincipen är att huvudmannen får täckning för sina kostnader och ansöker om statlig bidragsfinansiering.

Läs mer: Gästriklands giftigaste område ska saneras

Giftet i marken bedöms vara en stor risk av länsstyrelsen Gävleborg eftersom det är nära bostadshus och kan ha höga halter av mycket giftiga kemikalier.

Går allt enligt plan inleds saneringen 2020. På tekniska kontoret arbetar man för att snabba på tidsplanen, och finns pengarna kan man eventuellt börja redan 2018.

Mer läsning

Annons