Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo kommun säger ja till vindkraftparker

En av Sveriges största vindkraftparker kan delvis hamna i Ockelbo kommun. Upp till 86 verk kan placeras sydväst om Jädraås.

Annons

– Det är en jätteanläggning, det handlar om flera miljarder kronor, säger bygg- och miljöchef Lars Sjödin.

Det är bolaget Jädraås Vindkraft, dotterbolag till Own Power, som ligger bakom ansökan om att bygga en stor vindkraftpark sydväst om Jädraås. Sammanlagt gäller ansökan 118 vindkraftverk, varav 86 är placerade i Ockelbo kommun och resten i Falun.

– Det har varit många diskussioner under en lång tid och jag ska inte sticka under stol med att de finns de som är kritiska, som bor ganska nära. Men vi har ett avstånd som är längre än vad som krävs, avståndet mellan bostäderna och verken är 1,5 kilometer, säger Lars Sjödin, tillförordnad bygg- och miljöchef.

På grund av parkens storlek är det länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg som ger tillstånd till bolaget. Men ärendet har också gått ut på remiss till berörda kommuner och på måndagens kommunfullmäktige fattade man beslut om att tillstyrka uppförandet.

Kommunen har hjälpt Jädraås byaråd att komma överens med bolaget om en så kallad byapeng.

Avtalen är inte undertecknade ännu men enligt Sjödin är det säkerställt att byarådet kommer att få ersättning för vindkraftparken.

– Det är betydande summor som kommer att ramla in, vi pratar om 100 000-tals kronor per år.

Enligt Sjödin är det här en av landets största vindkraftparker. Området ligger sydväst om Jädraås, i närheten av Gammelboning och Ulvtorp.

Mer läsning

Annons