Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo lever inte upp till lag om öppenhet

/
  • Få papper diarieförda. Storsatsningen i samband med kungabröllopet är ett arrangemang som borde ha lett till hundratals kontakter. Men när Arbetarbladet begär att få se det som projektledaren Monica Järnkvist registrerat skickas bara kopior på tre avtal.

Trots den massiva satsningen kring kungabröllopet är det inte många dokument som registrerats hos Ockelbo kommun.

Nu får man också kritik i en revisorsgranskning för att man inte lever upp till lagen om offentlighetsprincipen. Det finns många brister i diarieföringen av allmänna handlingar.

Annons

Ockelbo har tidigare kritiserats för brister i de kommunala protokollen. När de förtroendevalda revisorerna innan sommaren gav en revisionsbyrå i uppdrag att titta på diarieföringen blev också det resultatet nedslående.

Brev blir liggande

Vid granskningen upptäcktes flera brister. Trots att posten ska öppnas dagligen kunde personadresserade brev bli liggande långa perioder vid sjukdomar eller resor. Många handlingar gick inte heller via en registrator utan direkt till handläggarna. Enligt rapporten ökar det markant risken för att de inte registreras.

Granskaren finner det märkligt att de tre största förvaltningarna – kommunstyrelsen, socialnämnden samt utbildnings- och kulturnämnden – under ett år diarieförde mindre än 300 ärenden tillsammans. Under samma period registrerades över 700 handlingar hos bygg- och miljönämnden.

Dålig disciplin

Det tyder på ”dålig disciplin bland handläggarna” och att alltför få handlingar kommer till allmänhetens kännedom. Osäkerhet om vad som ska diarieföras och dålig kunskap om regelverket vid vägran att lämna ut handlingar framkom också.

Tre avtal om bröllopet

Storsatsningen i samband med kungabröllopet är ett arrangemang som borde lett till hundratals kontakter. Men när Arbetarbladet begär att få se det som projektledaren Monica Järnkvist registrerat skickas bara kopior på tre avtal.

– Avtalen har jag diariefört i efterhand när de blev klara. Vid e-posten fanns det osäkerhet vad som gällde och då har jag fått råd av kommunledningen hur jag ska göra, berättar Monica Järnkvist.

Mest reklam och annonser

Hon uppger att den post hon fått främst har varit förfrågningar, reklam, annonser och uppvaktningar från olika försäljare. Särskilt mycket korrenspondens med hovet eller olika departement ska det inte ha varit.

– Jag vill göra rätt, det är min intention. Det skulle vara lättare för oss tjänstemän om vi fick tydliga direktiv om vad det är som gäller.

Kommunchefen Lars Sjödin har inte läst rapporten men säger att Ockelbos sätt att diarieföra, att lägga ansvaret på den som får posten, ibland leder till missar.

– Det har runnit saker igenom, det är inget snack om saken. Men det finns absolut ingen vilja från oss att hindra insynen. Det slår bara tillbaka mot oss.

Mer läsning

Annons