Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo marknad handlar om tradition

/
  • STAMKUNDER. Maria Ax med barnen Edvin och Stina köper alltid med sig korv hem från Ockelbo marknad.
  • KONFEKTYR FRÅN SKUTSKÄR. Hembakat från Skutskär breddade sortimentet av godsaker som annars mest innefattade de traditionella marknadsremmarna.
  • FYNDSUGNA. Linus Andersson från Bomhus var i Ockelbo med sina kompisar. De är vana marknadsbesökare och vet att man kan hitta kläder som inte säljs i vanliga butiker, bland annat t-shirts med tuffa tryck.

Gasballonger, karuseller, konfektyr från Skutskär och viltkorv från Dalarna – nu har knallarna intagit Ockelbo centrum igen. I går njöt glada marknadsbesökare av trängsel och delikatesser. Men Daniel och Victoria, liksom herr och fru Westling lyste med sin frånvaro.

Annons

Ockelbo marknad lockar som vanligt besökare från hela Gästrikland och även om det inte kommer fullt lika många till vintermarknaden som på sommaren så var det rejäl trängsel på Södra Åsgatan under marknadshelgens första dag. En del bara flanerar medan andra vet precis vad som ska inhandlas.

– Vi åker alltid hit och handlar korv, sommar som vinter, säger Maria Ax från Sandviken.

Hon bjuder sin son och dotter på smakbitar, hennes egen favorit är viltkorven med vitlök.

– Vi handlar alltid hos samma man. Det är det som är hela grejen, han är så rolig.

Den populäre handlaren heter Markus Holm och är mas med egna firman, Dala Kråkan. Han säljer inte bara korv från älg och ren utan även hästkött.

– Jag finns alltid här och jag begär alltid att få stå längst ut på kanten. Jag tycker om att välkomna alla hit till Ockelbomarknaden säger Markus Holm.

Han är den första i allén av knallare som börjar vid kyrkan och sträcker sig hela vägen ner förbi torget.

Några av de mest lokala försäljare som finns på plats är klass 8 A på Perslundaskolan som har bakat eget fikabröd.

– Pengarna ska vi använda till en klassresa, säger Martin Lundin en av de tappra elever som står och trampar mot kylan.

Till det lokalproducerade sortimentet hör även Ylva Sidéns bakverk. Hennes godbitar är tillverkade hemma på Tegelbruket i Skutskär.

– Bäst går Nötstockarna, men vanliga chokladbollar och ”Bimbos” (havrebollar med vit choklad och vanilj), går också bra.

Ett gäng killar från Gävle har kommit till Ockelbo för något helt annat än sötsaker.

– På marknader finns det tröjor som inte går att köpa annars, säger en av dem som har hittat en svart t-shirt med en motorcykelbrud som tryck.

Det är idel glada miner bland de vimlande Gästrikarna. Men om någon marknadsbesökare förväntat sig kunna byta några ord med blivande prinsens föräldrar, Eva och Olle Westling, så blev de besvikna. Paret lyser fortfarande med sin frånvaro på orten. Daniel och Victoria fanns inte heller bland lördagens marknadsbesökare, men det är en dag i dag också.

Annons