Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo måste spara 9 miljoner kronor

De dåliga tiderna gör att Ockelbo kommun kan tvingas spara 9 miljoner kronor i år. Alla nämnder måste nu undersöka vilka kostnader man kan skära ner på.
– Situationen är mycket ansträngd, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S).

Annons

Det ekonomiska läget i Ockelbo är liksom i många andra kommuner i Sverige just nu mycket kärvt. Under 2009 tappar kommunen 9 miljoner kronor i intäkter och nu väntar besparingar.

– Det känns tufft att tvingas dra ner när den ekonomiska krisen gjort läget sådant att kommunen egentligen har som allra mest att göra, säger Magnus Jonsson.

Socialtjänsten beräknar att man kommer att gå back med minst 2 miljoner kronor i år. Här är ökade socialbidrag orsaken.

Bygg- och miljönämnden går också med minusresultat. Nämnden har ett underskott på 800 000, väldigt stort när den totala budgeten ligger på 2,2 miljoner kronor. Orsaken är personalkostnader.

Ökad arbetslöshet leder också till att Ockelbo kommunen tappar skatteintäkter.

– En första prognos visade på 3,2 miljoner i minskade skatteintäkter, i förra veckan kom ännu en prognos med en minskning på ytterligare 3 miljoner, säger Magnus Jonsson.

Nu har kommunstyrelsen gett alla nämnder i uppdrag att se över sina verksamheter och kvalitetsmål. Nämnderna har fått i uppgift att minska sina ekonomiska ramar med två procent.

För socialtjänsten betyder det sparkrav på 2 miljoner kronor, för Bygg- och miljö 44 000 kronor, för utbildnings- och kulturnämnden 2,2 miljoner kronor och för kommunstyrelsen 1,3 miljoner kronor.

– I det här läget finns inga heliga verksamheter. Alla nämnder och alla möjligheter måste genomlysas, säger Magnus Jonsson.

Ökad samordning mellan nämnderna kan vara en del av lösningen, menar han. Man kommer även att få skjuta upp investeringar.

När kommunalskatten i höstas höjdes med 75 öre sa man att intäkterna från skattehöjningen skulle läggas på investeringar. I december klubbade fullmäktige igenom en investeringsbudget på 10 miljoner kronor.

– Den måste vi riva upp nu. Jag tror inte att det är smart att dra i nödbromsen vad gäller alla investeringar, vissa är nödvändiga. Men en hel del kommer vi att få ställa in, säger Magnus Jonsson.

Investeringar som skulle kunna vara i farozonen rör till exempel Perslundaskolan, förskolan och kostverksamheten.

Nämnderna ska presentera sina förslag på åtgärder på ekonomiutskottet 13–14 maj. Det slutliga beslutet om vilka besparingar som ska genomföras tas sedan på kommunfullmäktige i höst.

Mer läsning

Annons