Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo minskar till en stabil nivå

Från 148 anmälningar 2009 till 106 2014. Ockelbo kommun står för den tydligaste minskningen av antalet anmälningar till socialtjänsten. En normalnivå, menar enhetschefen.

Annons

Sedan 2009 har anmälningarna minskat med 28 procent. Det är siffror som berättar att kommunen nu ligger på en normalnivå jämfört med andra kommuner, enligt Nedzad Lujinovic, enhetschef på socialtjänsten.

– Vi har minskat jämfört med de åren när vi hade väldigt mycket, då var vi överbelastade. Nu har vi lyckats komma till nivåer som består av ganska mycket anmälningar, men det är ändå under kontroll, säger han.

Som den minsta kommunen i länet så har Ockelbo haft alldeles för höga siffror tidigare år, enligt Nedzad Lujinovic, och socialtjänsten har varit överbelastad.

Han är positiv till undersökningen som han menar har hjälpt Ockelbo att använda statistiken för att utveckla verksamheten.

De första årens höga siffror berodde bland annat på relativt hög brottslighet, som gjorde att kommunen satsade på mer samarbete med polisen. En annan anledning till minskning är att Ockelbo har placerat fler barn och då hamnar deras ärenden inte bland anmälningarna. Ockelbo har också erbjudit samtalskonsultationer, dit familjer kan vända sig för att prata, och på så vis kanske undvika en anmälan.

– Jag vill inte försköna det här på något sätt, man kan tolka siffrorna på olika sätt. För vår del handlar det om att situationen har normaliserat sig jämfört med andra kommuner, säger Nedzad Lujinovic.

Mer läsning

Annons