Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo och Hofors kan få vargungar

/

Länsstyrelsen vill plantera in vargungar i befintliga revir i Gävleborg för att stärka vargstammen genetiskt. Varje valp kommer att kosta omkring 800 000 kronor och länsstyrelsen föreslår att människor som bor i närheten av de revir som väljs ut ska kompenseras.

Annons

Naturvårdsverket har, på uppdrag av regeringen, bett länsstyrelserna att svara på hur man kan stärka vargstammen genetiskt.

– Och vi förespråkar att man sätter in valpar i befintliga revir, säger Mats Hindström som är avdelningschef på Länsstyrelsen Gävleborg.

Åtta revir

I Gävleborg finns just nu åtta revir som kan bli aktuella om regeringen beslutar enligt länsstyrelsens förslag – Amungen och Ockelboreviret, som ligger i Ockelbo kommun, och Korsåreviret som ligger i Hofors. De övriga fem (Haverö, Skrälldalen, Tenskog, Galven och Voxna) ligger i Hälsingland.

Varje valp beräknas kosta omkring 800 000 kronor och Länsstyrelsen Gävleborg föreslår att regeringen beslutar att vidta kompensationsåtgärder i de områden där medborgare påverkas.

Nya revir

Naturvårdsverket föreslog ytterligare ett alternativ – att sätta in vuxna vargar, och skapa nya revir, på platser där det inte sedan tidigare finns vargar – ett förslag som Länsstyrelsen Gävleborg alltså inte tror på.

– Vi tycker att valpar är säkrast eftersom vuxna vargar kan vara smittbärare av sjukdomar. Uppdraget är att stärka vargstammen genetiskt och då är det viktigt att vi inte för in någon ny smitta, säger Hindström.

Tidigare har kustremsan norr om Gävle nämnts som möjlig plats för nya vargrevir men det är alltså inte aktuellt om man väljer att placera ut vargungar.

Regeringen ska vid årsskiftet fatta beslut om vilken metod och vilka områden som ska förordas för att stärka vargstammen genetiskt och Mats Hindström berättar att en ett år lång förankringsprocess nu väntar.

– Vi ska ut och informera och träffa människor i de områden där en utplantering kan bli aktuell, säger han och menar att det är viktigt att föra en medborgardialog då vargfrågan är känslig.

Mer läsning

Annons