Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo öppnar dörren för ensamkommande flyktingbarn

Ockelbo är den enda kommunen i Gästrikland som inte tar emot ensamkommande flyktingbarn.
Men nu kan det bli ändring på det.
– Vi för diskussioner med privata aktörer om ett hem för ensamkommande flyktingbarn, berättar Magnus Jonsson och lovar besked under hösten.

Annons

I oktober förra året beslutade socialnämnden att inte förorda att kommunen skulle sluta ett avtal med migrationsverket angående ensamkommande flyktingbarn.

Positivt besked

Då lovade kommunalrådet Magnus Jonsson att utreda frågan och nu öppnar han för ett positivt besked till migrationsverket.

– Ja, vi har tittat på privata aktörer som skulle kunna driva ett hem på uppdrag av kommunen, säger Magnus Jonsson och menar att dörren absolut är öppen för ensamkommande flyktingbarn.

Fått en vädjan

Migrationsverket har skickat en vädjan till Ockelbo kommun och Magnus Jonsson säger att kommunen ska lämna besked inom några veckor.

För att ett hem för ensamkommande flyktingbarn ska kunna bli verklighet måste först socialnämnden utreda frågan.

– Men vi har inte diskuterat det sedan vi sade nej förra året och då bedömde vi inte att vi skulle klara det, berättar nämndens ordförande Mats Åstrand.

Beslut i fullmäktige

Nu är det upp till socialnämnden att återigen ta ställning innan kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige kan ta ett beslut om Ockelbo ska ändra sig och ta emot flyktingbarn.

Mer läsning

Annons