Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo rasar i skolranking

/
  • TAPPAR MARK. Ockelbo kommun, här Perslundaskolan, rasar rejält i en nyligen genomförd skolranking.

2007 hade eleverna ett bättre resultat än väntat – i år gick det desto sämre. I en skolranking av landets föräldraföreningar har Ockelbo kommun tappat 191 platser på bara ett år.


– Det handlar om ett stort antal elever som inte klarar grundskolekraven, säger Peter Hallin, Föräldraalliansen.

Annons

I Ockelbo har föräldrarna en genomsnittligt hög utbildningsnivå och det finns få med utlandsfödda föräldrar. Det innebär att det finns goda förutsättningar för att många elever ska gå ut grundskolan med godkända betyg – och så har det också sett ut tidigare år. Men 2008 hände något. Förväntningen var att 78 procent av eleverna skulle bli godkända men bara 72 procent klarade kraven.

– De har gått från att ligga över rikssnittet till att hamna under det, konstaterar Peter Hallin från Föräldraalliansen som gjort kartläggningen.

Ockelbo är en liten kommun där ett fåtal skolelever kan få stor effekt på statistiken. Men Hallin tycker ändå att siffrorna är bekymmersamma.

– Det handlar ändå om motsvarande tio, femton elever som inte klarar kraven. Och skolans mål är ju att varje elev ska göra det.

Resultatet har lett till att Ockelbo kommun har rasat rejält i Föräldraalliansens ranking över alla landets kommuner. Från plats 39 i fjol har man halkat ner till plats 230 och därmed gått från att vara en av toppkommunerna till att hamna i bottenskiktet.

Ockelbo ligger också under medel när det gäller personaltätheten på fritidshem och har dessutom sjunkit när det gäller andelen behörig personal – även om man fortfarande håller sig över rikssnittet.

Men utbildnings- och kulturchefen Lotta Wennlund tycker att siffrorna är missvisande eftersom en liten förändring gör stor skillnad på en liten kommun med få elever.

– Det är omöjligt att försämra en skola så mycket att det ger utslag på 191 platser på ett år. Jag vet att Ockelbo har rört sig något mot ett minushåll men det är också så att rörelserna blir större i en liten kommun. Vi har ett underlag på knappt hundra elever här och det är väldigt få elever för ett statistiskt underlag.

– Nej, jag har mycket svårt att tänka mig det.

Allra sämst i regionen är inte Ockelbo utan Älvkarleby kommun som ligger på plats 263. Bäst är Sandviken, den enda kommun som, på plats 62, hör till de 100 bästa i landet.

Mer läsning

Annons