Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo saknar LAS-listor – krävs på skadestånd

Fackförbundet Kommunal kräver Ockelbo kommun på skadestånd. Anledningen är att kommunen saknar listor på vilka som enligt lagen har företräde till jobb.
– Vi kan se att man plockat in folk som jobbar några veckor, medan folk som jobbat flera år står utan arbete, säger Mari Schönning, ombudsman för Kommunal.

Annons

Kommunal har vänt sig till Ockelbo och krävt förhandlingar i en tvist rörande brott mot företrädesrätt till anställning. Tvisten har pågått i omkring ett år och enligt Mari Schönning beror konflikten på att kommunen inte för några LAS-listor, listor över vilka som har företräde till jobb enligt lagen om anställningsskydd.

– Det har nog varit så ett bra tag i kommunen nu. Vi har ett flertal gånger påpekat att de inte har koll på vilka som har företrädesrätt och begärt att de ska ordna det, men det har inte hänt något än, konstaterar Mari Schönning.

I lagen om anställningsskydd finns regler om företrädesrätt till nya anställningar och vikariat för dem som varit anställda i sammanlagt tolv månader. Men i Ockelbo kommun har man alltså, enligt Schönning, inte fört några sådana listor.

Det har resulterat i att vissa som haft rätt till företräde ändå blivit utan jobb när kommunen valt att plocka in andra på långa vikariat. Nu kräver fackförbundet kommunen på skadestånd till förbundet för de medlemmar som blivit åsidosatta.

– Eftersom de inte har redovisat vad de gjort kan vi inte kräva skadestånd för något speciellt fall. Vi vet att det har drabbat flera, men vi kan inte säga hur många så länge vi inte har fått något underlag.

Genom sitt skadeståndskrav försöker man nu tvinga kommunen att redovisa för vilka anställningar man gjort de senaste åren och vilka som har företrädesrätt till jobb.

– Vi kan ju se att man har plockat in folk som inte jobbat mera än ett par veckor på en tjänst, medan folk som jobbar flera år står utan arbete, säger Schönning som tycker att kommunens brister är allvarliga.

– Jag har inte hört talas om någon annan kommun som inte har några listor alls över dem som har företrädesrätt, det är klart att det är allvarligt.

Lars Sjödin, kommunchef i Ockelbo, är medveten om konflikten men förnekar att kommunen saknar listor.

– Det är klart att det finns LAS-listor. Men sen om de inte är korrekta i alla hänseenden, det kan de ha rätt i. Om det finns exakt på allt kan jag inte svara på, det är ju respektive chef som har ansvar för att de sköts.

– Om det är så att listorna inte stämmer är det väldigt olyckligt.

Mer läsning

Annons