Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo tar hjälp för att överleva

/
 • KLARAR OCKELBO SIG SJÄLV? Ockelbo kommun har en slimmad organisation och många tjänstemän kämpar                    med stora ansvarsområden. Samtidigt förs diskussioner runt om i landet bland andra småkommuner om att gå ihop med större grannkommuner. ”Jag är inte så säker på att de stora kommunerna automatiskt kan erbjuda                      bättre skola, vård och omsorg som är kärnverksamheten, men de har definitivt fler tjänstemän med specialistkompetens” konstaterar kommunchefen Lars Sjödin.Foto: Jenny Lundberg

Ockelbos kommunledning är oroad. Flera nya lagar sätter hård press på kommunen och nu måste Ockelbo samverka med Gävle och Sandviken för att överleva.

– Vi är en så liten kommun att vi aldrig skulle klara oss själva om vi inte hade så gott samarbete med Gävle kommun, säger kommunchefen Lars Sjödin.

Annons

Arbetarbladet har de senaste veckorna berättat om en ny kollektivtrafiklag och den nya lagen för kommunala bostadsbolagen som båda oroar Ockelbos kommunledning. Inom kort ska också hemsjukvården kommunaliseras och det kräver en ny och utökad organisation inom socialförvaltningen.

Björn Sundström, som jobbar med det kommunala utjämningssystemet på SKL (Sveriges kommuner och landsting), konstaterar att oron som finns i Ockelbo är vanlig även i andra små kommuner.

– Många små kommuner är ängsliga för hur de ska klara all myndighetsutövning. Och det finns diskussioner i ett antal kommuner om att gå ihop och bilda storkommuner, främst där pengar och kompetens saknas, säger Sundström.

Erbjuda sanering

Det är framför allt specialistkompetens som ger småkommunerna huvudbry, menar Sundström och tar skuldsaneringsrådgivare som exempel.

– Alla kommuner är skyldiga att erbjuda en skuldsaneringsrådgivare, men i små kommuner är det svårt att hitta ekonomi, och kompetens, för en sån tjänst, förklarar Sundström.

Och det är just sådana tjänster som gör det trixigt för en liten kommun som Ockelbo.

– Vi köper både skuldsaneringsrådgivare och konsumentvägledning från Gävle, och alkoholhandläggningen köper vi från Sandviken, för att ta några exempel, säger Lars Sjödin.

– En del uppdrag mäktar vi inte med själva eftersom vi har en så slimmad organisation med få tjänster. Så vi måste samarbeta med andra kommuner i allt vi kan, förutom i politiken, säger Lars Sjödin och konstaterar att det goda samarbetet med Gävle kommun är Ockelbos räddning.

Varför egen?

I dagsläget köper Ockelbo sina gymnasieplatser från Sandviken och Gävle. IT-systemet och skoldatanätet köper man från Gävle och lönesystemet köper kommunen från Sandviken.

Enligt Lars Sjödin är Gävle eller Sandviken de möjliga alternativen om en sammanslagning skulle bli aktuell.

– Vi ligger för långt ifrån Hofors i många frågor och vi har redan ett gott samarbete med Gävle och Sandviken.

Ni försöker hitta samarbeten i de flesta praktiska frågorna. Vore inte en sammanslagning då också bäst för Ockelboborna?

– Jaadu... Det är en bra fråga. Men det måste du fråga politikerna i kommunen om. Om vi ska börja samarbeta även i de politiska frågorna är det en fråga för våra förtroendevalda, säger Lars Sjödin.

Mer läsning

Annons