Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo växer – på Sandvikens bekostnad

Ockelbo kommun kommer troligen att växa med 600 kvadratmeter – som i dag tillhör Sandviken. Det blir följden när två husägare delar upp lucktomten mellan sina hus i Krogen, på gränsen mellan Ockelbo och Järbo.

Annons

Två husägare i Krogen har köpt och delat upp den tomt som ligger mellan deras hus. Men den ena ägaren bor i Ockelbo kommun, medan den andra bor i Sandviken. Nu har Ockelboägaren ansökt om att hans del av tomten ska tillhöra Ockelbo kommun – något som skulle innebära att kommunen växer med 600 kvadratmeter medan Sandviken krymper med lika mycket.

Redan på 90-talet pågick ett gränskrig mellan Ockelbo och Sandviken kring några fastigheter på gränsen mellan kommunerna. Då ville invånarna i Krogen att kommungränsen skulle flyttas några hundra meter söderut, så att alla byns invånare fick tillhöra Ockelbo. Men det ville inte Sandviken. Därför bor fortfarande några av Ockelbos invånare på en liten enklav inne i Sandvikens kommun, medan grannarna är Sandvikenbor.

Nu har ärendet alltså blivit aktuellt på nytt när en lucktomt precis på gränsen ska delas upp. Ärendet handläggs både av Lantmäteriet, länsstyrelsen och kommunerna och i dagsläget ser det inte ut att finnas några hinder för att ändra kommungränsen.

Annons