Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbos gubbar klarar kraven

/
  • Storplockare. Oscar Andersson och Lisa Larsson är flinka. Här om dagen fick de ihop 60 respektive 76 liter på en förmiddag. I mitten i bild jordgubbsodlaren Ingemar Hammarlund. Foto: Peter Söderlund
  • Söta gubbar. Svenska jordgubbar smakar sämre numera, eftersom aromrika sorter inte klarar av långa transporter. I Ulvsta är jordgubbarna dock aromrika och söta. På bilden ser vi Albin Jonsson, Helen Skogh och Viktor Landström.
  • Klarröda. De eftertraktade jordgubbarna från Ulvsta är ekologiska och är lämpliga för bland annat jordgubbssaft.
  • Sommarjobb. Under sommaren juli månad arbetar 13 ungdomar som jordgubbsplockare i Ulvsta. Utan sommarjobbarna skulle Ingemar Hammarlund inte hinna skörda jordgubbarna. Viktor Landström är en av dem.

Konsumenter ställer högre krav på hållbarheten hos jordgubbar i dag. Priset de får betala är mindre smak, men hos jordgubbsodlaren Ingemar Hammarlund är jordgubbarna fortfarande aromrika och söta. Här har årets skörd nått sin höjdpunkt.

Annons

Solen skiner över jordgubbsodlingen i Ulvsta några kilometer utanför Ockelbo. På fältet står fyra jordgubbsplockare på knä och placerar de eftertraktade röda bären i lådor. En bra dag får Malin Berglund, Albin Jonsson, Helen Skogh och Viktor Landström ihop 40 liter var.

Årets skörd har nått sin höjdpunkt. Jordgubbarna levereras till livsmedelsbutikerna i Ockelbo, en del av dem säljer jordgubbsodlaren Ingemar Hammarlund direkt till kunder som stannar till i Ulvsta.

Stopp för fåglar

 

Kajor älskar jordgubbar, men de lyser med sin frånvaro i Ulvsta. En silverfärgad ballong och en attrapp som föreställer en falk håller fåglarna på avstånd.

Sedan 1990-talet har de svenska konsumenternas krav på hållbarhet hos jordgubbarna ökat. Bären måste klara av långa leveranser, men konsekvensen blir att de sorter som odlarna säljer inte smakar lika gott som förr. Kravet på ökad hållbarhet påverkar dock inte Inge Hammarlund. Det tar inte många minuter för honom att transportera jordgubbarna till butikerna i Ockelbo.

– Det är bra kvalitet på jordgubbarna i år, men för bara en vecka sedan trodde jag inte att det skulle bli så bra skörd, säger han.

Florens och Pegasus heter de sorter Ingemar Hammarlund odlar, det är två söta sorter och sötman är vad de flesta konsumenter i Ockelbo efterfrågar.

– De jordgubbar som smakar bäst klarar inte av långa transporter. Jordgubbarna smakar mer vatten ju längre söderut i landet de odlas. I landets norra delar får jordgubbarna fler soltimmar, säger Ingemar Hammarlund.

– Men ska man sylta är det bättre att använda mörkröda och syrliga jordgubbar, säger han.

Lilian gör saft

 

Lilian Krüger har tagit sig till Ulvsta för att köpa jordgubbar. 20 liter vill hon ha för här ska saftas.

– Jag har sex barnbarn och de här jordgubbarna är jättebra att göra saft på, säger hon.

Hon fryser också in några liter och tar fram jordgubbarna under vinterhalvåret.

– Då använder jag dem till sallader.

Ingemar Hammarlunds jordgubbsodling är ekologisk. Det kräver att han lägger ned åtskilliga timmar på att rensa ogräs för hand. Men det är ett arbete han trivs med.

– Men man ska akta sig för maskros, tistel och kvickrot. Det är växter med stora rotsystem och de slukar den näring som jordgubbarna behöver.

Mer läsning

Annons