Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbos skolor utnyttjar inte lärarlyftet

/

Lärarlyftet – en miljardsatsning av regeringen för att vidareutbilda lärare. Men den har inte intresserat Ockelbo. Här har man inte utnyttjat en enda krona av de drygt 300 000 man har chansen till. Den förra skolchefen tyckte inte att det behövdes.

Annons

– Men finns det ett behov tycker jag att vi ska utnyttja det, säger utbildnings- och kulturnämndens ordförande Anna Schönning (S).

Det var under hösten 2007 som regeringen startade projektet Lärarlyftet, där alla kommuner har chans att få bidrag till vidareutbildning av lärare. I Ockelbo har man haft chans till bidrag om drygt 330 000 kronor – men inte tagit ut en krona.

Det har fått riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) att reagera.

– Här ansätter regeringen medel för att lärarna ska kunna utbilda sig och bli bättre, och vi vet att det är viktigt för elevernas skolresultat, och så söker Ockelbo ingenting. Jag skulle vilja se den lärare som säger nej till möjligheten till fortbildning, säger han.

Anna Schönning (S), ordförande i Ockelbos utbildnings- och kulturnämnd, förklarar att det var kommunens tidigare skolchef Stefan Meuller som förordade att man inte skulle ta del av Lärarlyftet.

– Han rekommenderade då att vi i dagsläget inte skulle utnyttja det, han såg inte att det behovet fanns. Men vi har absolut inte fattat något politiskt beslut om att inte utnyttja bidraget.

I Gävle, där man haft möjlighet att få 5,7 miljoner i bidrag, har man bara använt lite mer än hälften av pengarna. Men enligt Jens Leidermark (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, beror det inte på att man inte tänkt utnyttja bidraget.

– Det har varit lite kort om tid för att planera för de här bitarna bara, men de som har sökt har fått gå. Under 2009 räknar vi med att intresset är så pass stort att vi kommer att fylla ut alla platser.

Sammanlagt 3,6 miljarder statliga kronor satsas på Lärarlyftet. 30 000 lärare ska genom Lärarlyftet få möjlighet att gå en akademiskt kvalificerad fortbildning. Läraren är tjänstledig med 80 procent lön under studietiden, staten står för 70 procent av kostnaden och kommunen för 30 procent av kostnaden. Satsningen pågår till och med 2010.

– Man kan ju hoppas att Ockelbo tar chansen under det här året eller nästa, säger Tobé.

Anna Schönning ser också positivt på att kunna vara med i Lärarlyftet i framtiden.

– Finns det ett behov att vidareutbilda lärare, och vi kan utnyttja bidraget, tycker jag att vi ska göra det.

Mer läsning

Annons