Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för Ockelbos framtid

/
  • ÖVERLEVER? Politikerna i Ockelbo kommun är ense om vilket överlevnadsknep man måste ta till för att överleva som kommun – inflyttningen ska öka. Men i den senaste räkningen hade invånarantalet sjunkit med 46 personer från 5 982 (2009) till 5 936 (2010).
  • Magnus Jonsson (S):– Jag tror att folk i Ockelbo struntar i var den som svarar i kommunens växel sitter. Det viktiga är att saker och ting fungerar och jag tror att kommungränserna suddas ut mer och mer. Så länge besluten fattas i människors vardag så spelar det inte särskilt stor roll hur om Ockelbo är en egen kommun i framtiden.– Vi är fullt medvetna om begränsningarna vi har i en liten kommun. Så för oss är det otroligt viktigt att samarbeta med andra kommuner i alla de frågor som inte är politiska. Det är otroligt viktigt att vi sträcker ut en hand till kommunerna i vår närhet för att hitta goda samarbeten.
  • Owe Hellberg (V):– Det är bra att vara en egen kommun för direktkontakten med kommuninvånarna, näringslivet och service och handel, så jag ser inget annat alternativ inom överskådlig tid.– Vi måste få en inflyttning av, framför allt, barnfamiljer vilket kräver ett gott rykte och en bra skola och förskola. Bra kommunikationer och bra boendevillkor är också ett måste i det sammanhanget. Alla samarbeten med kringliggande kommuner måste tas tillvara.  Vi måste även våga vända på alla stenar för att få en så effektiv kommun som möjligt vare sig det gäller skolor eller antalet politiker och vi behöver mer ideella krafter.
  • Kjell-Arne Persson (M):– Jag tror att Ockelbo kan vara stark som en egen kommun, men jag är ingen tokskalle. Inget är skrivet i sten, samhället förändras och då gäller det att vi gör det bästa av saken. Blir vi för små, så att det blir för dyrt för kommuninvånarna är en sammanslagning kanske det bästa.– Vi måste bli en populär inflyttningskommun. Men då måste vi se över kommunikationerna framför allt och även skattetrycket. Jag tror också att det är viktigt för oss som en liten kommun att vi samarbetar med andra kommuner här runt i kring för att göra vår organisation så effektiv som möjligt. Är vi för små är det risk för att det blir för dyrt.
  • Stig Mörtman (FP):– Jag ser inte att ett samgående med en annan kommun skulle vara en lösning på något. Vi ska förstås hitta samarbeten med andra kommuner och då kan man titta på grannlandet Finland där många kommuner är sina egna men samarbetar i stor utsträckning.– Vi måste se över hur vi kan effektivisera vårt kommunala uppdrag, men det gäller alla små kommuner. Ockelbos bekymmer med det ut-ökade ansvaret är inget unikt. Men den bästa överlevnadsstrategin är att locka hit fler invånare och då är det viktigt att vi framför allt kan erbjuda en bra kärnverksamhet, skola, vård och omsorg. Och så måste vi hålla våra byar levande.
  • Dan Brodin (KD):– Vi är positiva till samarbete med en annan kommun och också ett samgående om kommunen inte klarar sina åtagande mot kommuninnevånarna på bra sätt.– Vi behöver göra en genomgripande översyn och bantning av administration och organisation av extern person. Skatter och avgifter har nått vägs ände nu. Vi måste också fortsätta förbättra företagarklimatet och locka nya innevånare med bra vård skola omsorg.
  • Lena Lindkvist (SD):– Gärna ett samgående om det innebär en förbättring för Ockelboborna. Men det måste innebära en förbättring och när Ockelbo kommun i dag har en ganska dålig ekonomi gäller det ju att beakta om man kan förbättra ekonomin om man går ihop med en annan kommun.– För oss i Sverigedemokraterna är det hemskt svårt att svara på den här frågan eftersom vi inte har någon insyn. Rent generellt kan jag säga att vi kanske måste göra en översyn och prioritera om för att klara de allra viktigaste uppdragen som skola, vård och omsorg, och lägga mindre krut på sådant vi inte MÅSTE göra.

Samarbete eller en sammanslagning?

Åsikterna om en sammanslagning med en annan kommun går i sär bland partierna i Ockelbo.

Däremot är man överens om hur kommunen skulle kunna överleva på egen hand – öka inflyttningen.

Annons

I förrgår berättade Arbetarbladet om hur nya lagar sätter hård press på Ockelbo och att kommunledningen måste söka samarbete med andra större grannkommuner.

– Jag är också orolig för vår framtid. Ockelbo kommun är så liten och nu kommer det att ställas högre krav på oss som kommun till exempel med den nya kollektivtrafiklagen och hemsjukvården som kommunaliseras, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S) och fortsätter,

– Det viktigaste är att vi i alla lägen ser oss om efter samarbete med närliggande kommuner, och i framtiden tror jag inte att kommungränserna kommer att vara så viktiga.

Men frågan om en sammanslagning är känslig bland politikerna. Så känslig att Miljöpartiet inte ens vill svara på enkäten medan de andra partierna svarar lite svävande på frågan. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och styrande Socialdemokraterna öppnar ändå för ett samgående i framtiden.

Tvärt nej säger Thorsten Åstrand (C) och även Owe Hellberg (V) och Stig Mörtman (FP) tror inte att en ihopslagning med en annan kommun är den bästa lösningen för Ockelbo.

Oenigheten om en sammanslagning med en annan kommun är tydlig bland politikerna. Eniga är däremot partierna i frågan om hur Ockelbo skulle kunna överleva som en egen kommun – genom att öka inflyttningen.

Men trots att förra året var ett riktigt guldår med massor av reklam för Ockelbo med bröllopet mellan Daniel och Victoria i fokus, visar kommunen upp färre invånare i 2010 jämfört med 2009.

Fotnot: Miljöpartiet valde efter betänketid att inte svara på frågorna eftersom de ansåg att de behövde mer tid än den vecka de fick på sig att fundera.

Mer läsning

Annons