Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om de har jobb efter semestern

/
  • Konkurs. Lingweld produktion har försatts i konkurs på egen begäran. Bakgrunden är en dålig orderingång från huvudkunden.  Foto: David Holmqvist
  • Hastigt beslut. Johan Brodin, IF Metalls fackordförande på Lingweld produktion, tycker att konkursbeslutet kom hastigt. ”Jag trodde processen skulle ta länge tid. Men det gick fort. Jag hoppas att det beror på att det finns en köpare” säger han.

De anställda på Lingweld produktion hoppades in i det sista att konkursen kunde undvikas. Nu vet de inte om de har ett arbete efter semestern.
– Lingbo har ett begränsat arbetsutbud, det blir tufft, säger Johan Brodin, fackordförande på arbetsplatsen.

Annons

Att orderingången blivit sämre under våren kom inte som någon överraskning för de 28 anställda hos Lingweld produktion i Lingbo.

Behöll hoppet

De varslades för snart en månad sedan men de behöll hoppet in i det sista.

– Vi blev varslade för ungefär fem år sedan också, men då ordnade det sig. Vi tänkte nog alla att det kommer lösa sig till slut den här gången med, säger Johan Brodin, IF Metalls fackordförande på Lingweld produktion.

Väldigt osäkert

När Arbetarbladet pratade med Johan Brodin i går hade han inte fått någon information från företaget om konkursen. Men innan semestern påbörjades talade ledningen om hur situationen såg ut.

– Det är inte kul att gå på semester när man inte vet om man har ett jobb att komma tillbaka till. Nu vet vi ingenting och det känns väldigt osäkert. Jag utgår från att vi får information omgående, säger han.

Det var på företagets egen begäran som Lingweld produktion sattes i konkurs. En konkursförvaltare kommer att försöka hitta en ny köpare av företaget.

Det är det som kan bli räddningen för Johan Brodin och hans kollegor som annars riskerar att bli arbetslösa.

Johan Brodin misstänker att arbetsmarknaden är tuff och att speciellt de äldre kan få svårt att hitta nya jobb om ingen köper företaget. Själv har han varit på Lingweld produktion sedan 2000 och trivs bra. Snart måste han höra av sig till andra verkstäder i området.

– Jag har tre barn och familj här. Då är det inte bara att flytta, menar han.

Mer läsning

Annons