Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överförmyndare får kritik för sitt arbete

Årsredovisningar som inte har blivit granskade och bristande dokumentation.
Överförmyndarverksamheten i Ockelbo får kritik från Länsstyrelsen i Gävleborg.

Annons

I mitten av oktober gjorde Länsstyrelsen i Gävleborg en inspektion vid överförmyndarenheten i Ockelbo kommun. Under inspektionen fann myndigheten flera brister i överförmyndarens arbete som lett till kritik, skarp kritik och påpekanden.

Synpunkterna rör framför allt bristande dokumentation, ordning i akten, registrering och framför allt bristande kontroll av årsredovisningar.

Bland annat har överförmyndaren inte gjort någon granskning av en enskild persons årsredovisningar för 2008 och 2009. Vilket länsstyrelsen menar är oacceptabelt och riktar därför skarp kritik till överförmyndaren.

Olika datum

– Vi har gjort en ekonomisk redovisning men en förenklad sådan och vi har koll på den här personens ekonomiska förvaltning, säger Gunnar Larsson, överförmyndare i Ockelbo,

Datumen när årsredovisningen kom till överförmyndaren och när den registrerades är också helt olika enligt länsstyrelsen liksom att ingen avstämning mot verifikationer av post i årsredovisningen har gjorts.

Länsstyrelsen har heller inte hittat några uppgifter om att konton är spärrade och om överförmyndaren kontrollerat det.

– Jag ska lämna ett yttrande till länsstyrelsen där jag ger svar på den kritik de ger oss. Men vi ser ändå positivt på länsstyrelsens inspektion, säger Gunnar Larsson.

Länsstyrelsen påpekar också för överförmyndaren att handlingar som kommer in måste inkomststämplas vilket inte skett i en del fall. Länsstyrelsen riktar också en viss tveksamhet till den arbetsbörda som finns inom överförmyndareverksamheten och om personalen räcker till.

– Från nyår kommer jag att arbeta mer som överförmyndare. Från 30 till 40 procent ska jag ägna mig åt det, så på så vis får vi mer resurser, säger Gunnar Larsson. Johanna Nyman

Mer läsning

Annons