Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På pass - som morfar

/
  • Till häst. Wilmer Östlund, fyra år, tog gunghästen till hjälp när han jagade älg vid förskolan i går.
  • Älgjakt. Celia Norin, Marielle Murhagen, Malva Nilsson, Cedrik Norin och Olivia Westberg gjorde i går som många andra jädraåsbor - de gick ut på älgjakt. Men till skillnad från de vuxna letade barnen bilder och hade träbössor.
  • Jagar. Sebastian Barrefjord, sex år, sitter på älgpass utanför förskolan. När han blir stor vill han vara ute och jaga, precis som hans morfar gör.
  • Hittad! Ska man jaga måste man ju hitta älgen först. Marielle Murhagen, fyra år, hade inga problem att hitta den här gömda älgbilden.
  • Hälge-älgen. Celia Norin och Edvin Nilsson, båda sex år, står vid seriefigursälgen Hälge som i går besökte barnen.
  • Full fart. Cedrik Norin hittade en älg ute i skogen. Nu var den ju inte riktigt utan bara en inplastad bild, men ändå.
  • Varning. Redan innan man kommer in i förskolan varnas man för att här är det älgjakt på gång.

I går var det var dags för Jädraås förskolebarns årliga älgjakt. Med bössorna i högsta hugg gick de ut i skogen och satt på älgpass.


– Det kommer ingen älg, men man får låtsas, säger treåriga Olivia Westberg som har ett älgpass hemma också.

Annons

Redan på dörren in till förskolan stod en varningsskylt – älgjakten har börjat. Och i skogen alldeles intill syntes det tydligt. Elva barn mellan ett och sex år hade klätt på sig varma kläder och var på älgjakt. Utrustade med små platta träbössor satt de på älgpass och spanade efter älgar att skjuta.

– Ja, men det är bara på låtsas. Jag har inte gjort det på riktigt, säger fyraåriga Marielle Murhagen.

Hennes pappa är ute på jakt i Hälsingland och om han fått skjuta någon älg vet Marielle inte än. Men däremot har hon sett en stor älg en gång utan att bli rädd.

– Pappa var med, förklarar hon.

Älgjakten på förskolan i Jädraås är en tradition sedan långt tillbaka. Många barn i byn har, liksom Marielle, föräldrar som jagar. Under gårdagens friluftsdag fick barnen testa på de vuxnas intresse och bland annat leta älgbilder som var gömda i skogen.

– Det är så många jägare här i byn så barnen lever med det och tycker att det här är lite kul, säger förskoleläraren Ulla Forsman.

Det är föräldrarna som har snickrat de nya älgpassen som står utställda i den lilla skogen vid förskolan. Där finns också älgen Hälge lutad mot ett trä och en rotvälta som varje år får agera älg och stå ut med barnens låtsasskott.

Sebastian Barrefjord, som går i förskoleklassen som också deltog i jakten, vill bli jägare när han blir stor men vet redan nu hur det går till när man sitter på älgpass.

– Man sitter och väntar på älg att skjuta. Min morfar jagar älg, och dagen efter i går (i måndags) sköt han en kalv, berättar Sebastian.

Treåriga Olivia Westberg har ett älgpass hemma där hon brukar sitta och vänta på älg tillsammans med sin syster och mamma och pappa. Men någon bössa, riktig eller leksak, brukar de inte använda då.

– Man får leka och låtsas, förklarar hon.

Annons