Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar ska inte avgöra byskolornas framtid

Byskolor med få elever har inte sämre studieresultat än stora skolor inne i stan. Det visar forskning som gjorts i Sverige, Danmark och USA.

– Det finns egentligen ingen gräns för hur liten en skola kan vara, säger Bertil Westerlund, utredare på Tillväxtverket.

Annons

I Jädraås, Åmot och Lingbo räddades skolorna kvar. Men skolchefen Lotta Wennlund är orolig för kvaliteten på undervisningen när antalet elever på byskolorna är så få

Många byskolor i Sverige står i dag inför ett nedläggningshot.

– Det är en följd av ett minskat elevunderlag och att kommunernas ekonomi är ansträngd, säger Bertil Westerlund, utredare på Tillväxtverket, det som fram till mars i år hette Glesbygdsverket.

Han har precis uppdaterat broschyren Skolan mitt i byn som är en handledning inför en eventuell skolnedläggning.

Hans bestämda uppfattning är att det inte bara ska vara ekonomin som avgör om kommunen ska lägga ner byskolor.

– Små skolor är dyrare om man räknar kostnaden per elev. Men ser man till hela samhället och tar hänsyn till ökat bilåkande, att man har kvar kostnaden för fastigheterna och så vidare, kanske det inte är det bästa ekonomiska beslutet att lägga ner dem, säger han.

– Att behålla en byskola är en viktig signal till barnfamiljerna om att det går att bo kvar.

I Ockelbo kommun var det inte i första hand en fråga om pengar, utan det låga elevantalet som fick skolchefen att föreslå en nedläggning av skolorna i Jädraås, Åmot och Lingbo.

– Här är det väldigt olika. 20 elever på en skola kan vara fullt tillräckligt på ett ställe, medan det inte är det på ett annat. Det kan fungera med bara tre till och med, säger Bertil Westerlund.

Ålder och könssammansättning spelar in för den sociala biten.

Det centrala är elevernas rätt att få en likvärdig utbildning var de än går i skola i kommunen.

– Men man ska inte behålla en byskola bara för att. Har det gjorts en utredning som visar att kvaliteten på undervisningen hotas om resurserna blir spridda på för små skolor, är det något att ta på allvar.

 

Mer läsning

Annons