Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plockmat på skördefest

/
  • STENHÅRD KAMP. En del tjuv- och rackarknep förekom när de gamla kollegorna Bosse Rappne och Lasse Krantz gjorde upp om vem som var den allra bästa potatisplockaren. ”Det är kul att vara här och Wij trädgårdar är verkligen ett fantastiskt fint utflyktsmål, med potential att bli ännu bättre”, konstaterade Bosse.
  • MODIGA. Maria Wennström från Gävle provar att äta blomblad på den årliga skördefesten på Wij trädgårdar, även döttrarna Johanna, sex år, och Anni, tre år, vågade sig på att äta både tagetes och blåklocka. Eleverna Åsa Bransell (till höger) och Marie Svensson på Trädgårdsmästarprogrammet bjöd dessutom besökarna på ogrässhots.
  • Bosse Rappne och Lasse Krantz.

För åttonde året i rad avslutade Wij trädgårdar i går säsongen med en skördefest.

Besökarna bjöds på nyskördade grönsaker, matlagningstips och potatisplockartävling mellan trädgårdsmästarna Bo Rappne och Lars Krantz.

Annons

Reglerna i potatisplockartävlingen var enkla – tyngst potatiskorg efter fem minuter vinner.

Bo Rappne, trädgårdsmästaren som till vardags syns i tv-rutan i Äntligen Hemma, inledde tävlingen starkt och hivade i potatis i korgen i imponerande rask takt.

Lars Krantz satsade i stället på speed-grävning innan han kastade sig över potatisarna som yrde kring hans gaffel.

– Jag satsade bara på kvantitet, skrattar Lars Krantz när det efter vägning stod klart att han hade vunnit med 14 kilo potatis jämfört med Bo Rappnes 12,4 kilo potatis.

– Vi är gamla kompisar och kollegor och när Lasse var på Rosendal och jag Ulriksdal så förekom det väl en del tävlande, säger Bo med ett leende och fortsätter,

– Så nu tänkte vi göra upp ordentligt och bjuda publiken på en spännande tävling, men jag tror att Lasse hade fördel av hemmaplan och att publiken hejade på honom, säger Bo Rappne.

Mat av blommor

Många av gästerna var också intresserade av trädgårdsmästarelevernas tips på hur man kan laga mat på både blommor och ogräs.

Åsa Bransell och klasskamraten Marie Svensson serverade ogrässhots, ätbara blommor och nötblandning i salladsblad.

– Många kommer och får lite av en aha-upplevelse när de inser att man kan äta både blåklocka och tagetes, berättar Åsa medan hon mixar ogräset kirskål och våtarv med en bit stjälkselleri, äpple och citronsaft.

Maria Wennström och döttrarna Johanna, sex år, och Anni, tre år, vågade sig på att smaka blommorna.

– Blåklockan smakade inte så gott, tagetesen var bättre, konstaterar Johanna efter att ha tuggat i sig lite blomblad.

Mamma Maria trodde dock inte att familjen skulle äta särskilt mycket tagetes hemma.

– Nej, men däremot kan man kanske använda blomblad lite som dekoration i sallader, funderar hon.

Mer läsning

Annons