Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen var rädd att folk skulle kedja fast sig

/
 • ett ljus för kalle. För Lars Arkesjö är Kalle ett avslutat kapitel, han måste gå vidare i livet och ägna energin åt de           andra älgarna i parken. Men händelsen har tagit hårt. ”Jag kommer aldrig att komma en älg så nära igen.”

Det var risken för aktioner av djuraktivister som gjorde att polisen avlivade Kalle så snabbt.
– Vi var oroliga för att folk skulle komma och kedja fast sig, säger polisen Hans-Olov Sundström.
Lars Arkesjö själv säger att han är ledsen men att livet nu måste gå vidare.

Annons

I gårdagens Arbetarbladet berättade vi hur överrumplad ägaren av älgparken Lars Arkesjö blev när fyra poliser tillsammans med en veterinär dök upp helt kort efter att han fått beslutet från länsstyrelsen att inte låta Kalle vara kvar.

En gråtande Arkesjö var med när veterinären först gav en lugnande spruta för att sedan ge en spruta så kalven somnade in för gott.

Polisen hade förberett det väl. De visste att ett beslut skulle komma men inte när. När beskedet kom åkte djurpolisen Hans-Olov Sundström ut direkt. Han ville inte att samma sak skulle hända igen. Förra gången när Kalle skulle avlivas gömdes han ju undan bland de andra nyfödda kalvarna och avlivningen fick skjutas upp.

Men framför allt var polisen rädd för aktioner från människor som engagerat sig i Kalles öde. Hans-Olov Sundström har följt inläggen på Facebook-gruppen ”Rädda Kalle” och sett att det fanns tankar på aktioner.

– Vi ville inte ha en situation där folk kedjar fast sig, det skulle inte ha varit till gagn för någon, menar han.

Någon möjlighet att fördröja avlivningen fanns aldrig. Lars Arkesjö kunde visserligen överklaga Naturvårdsverkets beslut till länsrätten, men i beslutet från länsstyrelsen använde man sig av en paragraf i jaktförordningen som innebär att även om man överklagar ska beslutet gälla.

– Anledningen är att ett ärende då kan hanteras skyndsamt, förklarar Daniel Hansson på länsstyrelsen.

Han förklarar att länsstyrelsen inte har befogenheter att göra annat än följa Naturvårdsverkets beslut. Länsstyrelsens roll är att ge tillstånd till vilthägn, i det här fallet handlar det om att parken i Ockelbo har tillstånd att ha älgar födda i fångenskap.

Polisen, som skulle verksställa beslutet, anser att de inte hade något annat val än att avliva Kalle.

– Det skulle ha varit djurplågeri att lämna honom att klara sig själv i naturen. Det skulle han aldrig göra, säger Hans-Olov Sundström.

För Lars Arkesjö är Kalle ett avslutat kapitel, han måste gå vidare i livet och ägna energin åt de andra älgarna i parken.

– Vi får aldrig Kalle tillbaka och det är jag jätteledsen för. Jag kommer aldrig att komma en älg så nära igen.

Mer läsning

Annons