Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästgården i Ockelbo säljs

/
  • LÄMNAR PRÄSTGÅRDEN. Stefan Nilsson, kyrkoherde i Ockelbo församling, flyttar ut från prästgården som ska säljas.

Ockelbo församling kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Nu säljer man sin sista prästgård och kyrkoherde Stefan Nilsson flyttar ut.
– Det har känts obehagligt att bo i ett hus som åsamkar församlingen problem, säger han.

Annons

Förra året såldes prästgården i Åmot. Dessförinnan den i Lingbo. Och de senaste tre åren har man låtit bli att återbesätta tre tjänster som blivit lediga: en prästtjänst, en diakontjänst och en vaktmästartjänst.

Men det räcker inte till. Under flera år har församlingen ändå redovisat ett underskott i budgeten. Intäkterna är helt enkelt inte stora nog.

– Vi har samma problem som Ockelbo kommun. Vår avgift är anpassad efter vad våra medlemmar tjänar och deras inkomster har inte ökat i samma takt som kostnadsutvecklingen. Och det finns ingen politisk vilja att höja kyrkoavgiften, vi ligger redan bland de högsta i trakten, säger Stefan Nilsson.

Man har dessutom en hel del fastigheter som måste skötas om. Och församlingen har sammanlagt fyra kyrkor på sina 5 300 medlemmar.

– Man kan jämföra det till exempel med Hille församling i Gävle, den är ungefär lika stor och har bara en kyrka.

Under lång tid har man varit tvungna att lägga allt fastighetsunderhåll på is eftersom man inte haft råd med det – en situation som Nilsson nu bedömer börjar bli ohållbar.

Därför försöker man sälja fastigheter för att komma tillrätta med ekonomin och inte få försämrad likviditet.

Och turen har kommit till prästgården i Ockelbo, där Stefan Nilsson själv bott under sin tid som kyrkoherde här. Nilsson förklarar att det är han själv som tagit initiativet.

Eftersom det finns regler för hur höga hyror man får ta ut för prästgårdar har församlingen förlorat på att hyra ut den.

– Den har varit en kostnad för församlingen. Dessutom är det ett otidsenligt system med tjänstebostäder och det har känts obehagligt att bo i ett hus som åsamkar församlingen problem.

Nilsson är inte främmande för att man kan tvingas sälja flera av församlingens fastigheter.

– Vi måste fortsätta eftersträva sänkta kostnader på olika vis och skära bort allt som inte är nödvändigt. Det handlar framför allt om ett antal fastigheter, både lägenheter och stora hus.

– Nej, dem måste vi behålla, det finns inga planer på det. Inom överblickbar tid handlar det om andra fastigheter och församlingshem.

Annons