Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prins Daniel på plats vid riksdagens öppnande

/
  • Första gången. På tisdag sker det officiella öppnandet av kungen, i år med prins Daniel på plats bredvid sin gemål kronprinsessan Victoria i kammaren.

Nu börjar det. Efter två veckors tystnad från statsministern ska valresultatet manifesteras i en regering, ministerposter och en regeringsförklaring på tisdag.

Första allvarliga testet för minoritetsregeringen kommer redan på måndagen med valet av talman.

Annons

De valda 349 ledamöterna, varav 106 helt nya, samlas i kammaren klockan 11.00 för upprop. Riksdagens ålderspresident, sittande talman Per Westerberg, håller i klubban.

Därefter ska ny talman och vice talmän väljas. Gör Sverigedemokraterna verklighet av sitt hot att bara stödja alliansens kandidat om partiet får en egen vice talman, så kan vad som helst hända. Socialdemokraten Kent Härstedt kan mycket väl slå ut Moderaten Per Westerberg, om SD vill visa att de menar allvar. Några kontakter med partiet ska ju alliansen inte ha, enligt statsministern, så ingen vet väl då hur det går. En eventuell omröstning är sluten.

Daniel på plats

På tisdag sker det officiella öppnandet av kungen, i år med prins Daniel på plats bredvid sin gemål kronprinsessan Victoria i kammaren.

När konungen väl är klar med sina allvarsord om ledamöternas viktiga värv presenteras resultatet av alliansledarnas intensiva och monolitiskt slutna förhandlingar de senaste två veckorna.

Till grund för regeringsförklaringen ligger naturligtvis valmanifestet, men alla kommer att leta efter signaler från statsminister Reinfeldt om hur han tänker lotsa sin minoritetsregering genom en riksdag som till skillnad från föregående mandatperiod nu blir ett reellt maktforum. Till fromma för alla politiska reportrar.

Varning för övermod

Sist men inte minst presenterar Reinfeldt sin ministerlista. Vi kommer då att få veta om Moderaterna låtit valframgången fullt ut återspeglas i antal poster. I så fall får M tre till medan allianskusinerna förlorar var sin. Eller om Reinfeldt lyssnat på varningsropen om att det kan bli till en pyrrhusseger inför 2014 års val, med tre allianspartier som på krympande plattformar slåss för sin överlevnad.

En alternativ manifestation av Moderaternas framgång är att partierna behåller antalet ministrar men att M får allt fler tyngre poster. Vilketdera får vi i alla fall veta vilka av ministrarna från föregående period som fått silkessnöret och vilka nya som ska kölhalas i medierna.

Mer läsning

Annons