Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot förslag på nedläggning

Socialförvaltningens förslag att lägga ner korttidsboendet vid Smultrongården har väckt starka reaktioner bland både anhöriga och personal.
Nu kräver de att kommunen tänker om.
– Att skicka våra barn till Sandviken är inte en tryggare eller bättre lösning, säger Camilla Eriksson som har sin dotter på Smultrongården.

Annons

I lördags skrev Arbetarbladet om socialförvaltningens förslag att lägga ner korttidsboendet Smultrongården i Ockelbo för att spara omkring 500 000 kronor.

– Vi skulle vilja ta del av dessa beräkningar. Vi är inte säkra på att man verkligen gör så stora besparingar, säger Lena Dahlblom som representerar Fub, (förening för utvecklingsstörda) i Ockelbo.

I går kväll träffades Fub och anhöriga till barn som vistas på Smultrongården för att diskutera förslaget och åsikterna är samstämmiga – en nedläggning skulle vara en katastrof för barnen och alla anhöriga.

De allra flesta är oroliga för hur barnen ska kunna hantera den stora förändringen som blir om de blir tvungna att börja på korttidsboende i Sandviken.

– Det blir ny personal, nya lokaler, långa resor, nya barn och dessutom vuxna. Det är inte en tryggare och bättre lösning, tvärt emot, säger Camilla Eriksson och undrar om Ockelbos vision – "en plats att växa" – inte gäller utvecklingsstörda.

– Jag ska ringa till socialnämndens ordförande Mats Åstrand och böna och be på mina bara knän att få fem minuter för att förklara vad en nedläggning av Smultrongården skulle betyda för alla barn och anhöriga, säger Camilla Eriksson.

Även personalen på Smultrongården är kritiska till förslaget om nedläggning. De tror att om korttidsboendet skulle få egna lokaler (i stället för att dela med en förskola som man gör i dag) skulle man kunna höja kvaliteten avsevärt och dessutom förlänga öppettiderna.

Mer läsning

Annons