Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här kan varenda kotte lära sig klockan

/
  • Gör en kottklocka. Gäverängeläraren Barbro Krantz, till höger, övar på att lära ut klockan tillsammans med Jeanette Ekelund från Raboskolan. ”Det är toppen att få prova på praktikst och inte bara få en föreläsning i en skolsal och sedan ett häfte i handen” , säger de och fnissar åt klockan som är gjord av pinnar och kottar.
  • Inspirerade. Mia Bucht inspirerade pedagogerna i skogen i går. ”Det går att lära mer än bara om biologi och geografi när man är i skogen. I dag har vi räknat matte med kottar och pinnar och förra gången lärde vi oss om språk när vi var ute” , säger hon.

Kottar, pinnar och barkbitar är de nya läromedlen i Ockelbos låg- och mellanstadieskolor.

I går räknade Gäverängeskolans lärare matte i skogen och under veckan ska alla lärare utbildas i ”Skogen som klassrum”.

– Trevligt, roligt och lärorikt, summerar Gäverängeläraren Lena Jönsson dagen i skogen.

Annons

I en skogsglänta nedanför Gäveränge skola sitter närmare 30 lärare och leker med pinnar och kottar. Skulle man kunna tro i alla fall.

– Men vi leker inte, vi räknar matte. Just nu håller vi på med klockan, säger Eva-Marie Åkerlundh som är lärare på Gäveränge skola och också en av initiativtagarna till skolornas medverkan i projektet Skolskogar.

De sitter rygg mot rygg och en av lärarna beskriver hur ”eleven” ska göra. I händerna har de ett rep, tre kottar, tre pinnar och tre barkbitar.

Kottklocka

– Gör en oval ring med repet. Sedan lägger du en kotte på klockan 6, lägg en barkbit på klockan 9 och den längsta visaren ska peka på klockan 2, säger Barbro Krantz som jobbar på Gäverängeskolan.

Jeanette Eklund som jobbar på Raboskolan fick agera elev och gjorde ett strålande jobb. Jeanettes klocka ser likadan ut som Barbros.

– Ett bra sätt att öva klockan, konstaterar kursledaren Mia Bucht som i vanliga fall jobbar på Naturskolan i Falun.

Barnen gillar skogsskolan

– Det är jättebra att vi får öva praktiskt. Då är det lättare sedan när man ska ut med barnen. Vi lärare lär ju oss otroligt mycket nu så jag tror att det blir lärorikt för barnen också, säger Jeanette med ett leende och berättar att de allra flest barnen gillar att ”ha skola i skogen”.

20 kommuner runt om i Sverige är med i projektet ”Bevara barnens skogar” som är naturskyddsföreningens satsning på att låta fler barn få möjlighet att vistas i skogen.

Många barn deltar

Alla skolor i Ockelbo kommun från förskolan till årskurs 6 är med i projektet och Ockelbo har dessutom beviljats 270 000 kronor från Länsstyrelsen Gävleborg för att kunna bygga vindskydd och köpa in läromedel.

Utbildningsnämndens ordförande Anna Schönning (S) kom på visit i går när Gäverängeskolans lärare räknade matte med kottar och barkbitar.

– Vi får sämre och sämre resultat i skolorna och det är oroande. Men jag tror att barn tjänar på att vara utomhus genom skolan, då får de lära med alla sinnen, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons