Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många bostäder ska kommunerna kunna erbjuda nyanlända under 2017

Gävleborgs län ska se till att det finns 413 anvisningsbara platser för nyanlända personer som är i behov av en bostad under 2017. Flest av dessa ska finnas i Gävle.

Annons

LÄS OCKSÅ: Marwa Karims julklappshjälp i Gävle ska ge julstämning åt fattiga och nyanlända barn

Förra året skulle kommunerna i Gävleborgs län ha 236 platser som skulle kunna ges till nyanlända personer i Sverige som söker bostad.

Under 2017 är den siffran något högre då Migrationsverket har beräknat att antalet som behöver hjälp för att hitta ett boende ökar från 21 700 till 30 600 jämfört med 2016.

Under våren infördes en ny bosättningslag med anledning av att fördela mottagandet av nyanlända mer jämnt mellan kommunerna i landet.

Totalt ska Gävleborgs län under 2017 kunna ha 413 platser för nyanlända personer som fått uppehållstillstånd och som inte själva kan ordna ett eget boende.

– Det är en ökning med 177 personer jämfört med länstalet för 2016, säger Robert Larsson, integrationssamordnare på Länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Asylsökande kan lösa läkarbrist – språkpraktik har gett Hamrånge nya doktorer

Befolkningsstorleken och det tidigare mottangandet av både asylsökande och nyanlända har påverkat fördelningen mellan kommunerna.

Gävle ska tillhandahålla flest platser, 133 stycken, Hofors 30 stycken och Ockelbo och Sandviken 15 vardera.

Länsstyrelsen meddelar samtidigt att de flesta nyanlända ordnar sitt eget boende och att de anvisningsbara platserna är en liten del av det totala mottagandet som kommunerna står för.

– Man räknar med att cirka en sjättedel av mottagandet i Gävleborg nästa år kommer att bestå av personer som tas emot i organiserad form genom de anvisningsbara platserna, säger Robert Larsson.

Kommuntal Gästrikland:

Gävle: 133

Hofors: 30

Sandviken: 30

Ockelbo: 30

LÄS OCKSÅ: Så informerar Migrationsverket asylsökande om svensk sjukvård: "Ring alltid om någons liv är hotat"

Annons