Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket dyrareblir Ockelbos vatten

Kommunen vill höja vattentaxan i Ockelbo med 11,3 procent från april.
Det betyder att kostnaden för en genomsnittsfamilj, med villa och två barn, höjs med 844 kronor till 8 550 kronor per år.

Annons

Sedan Ockelbovatten bildades 2008 har bolaget dragits med minusresultat samtliga år. Årets bokslut visar knappa miljonen i minus och totalt har Ockelbo kommun givit aktieägartillskott på 5,4 miljoner kronor de här fyra åren.

– Men det bygger på att bolaget betalar tillbaka inom tre år och det har ekonomin inte tillåtit, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S) och fortsätter,

– Det betyder indirekt att alla Ockelbobor, även de som har eget vatten och avlopp, har varit med och skattesubventionerat kostnaderna för Ockelbovatten. Det är naturligtvis inte bra, säger han och konstaterar att bara drygt 30 procent av hushållen är anslutna till det kommunala VA-nätet.

Kommunstyrelsen ska nu ta ställning till höjningen på 11,3 procent som föreslås börja gälla från april. För Typhus A, en villa med en tomt på cirka 1 000 kvadratmeter, två vuxna och två barn, innebär höjningen 844 kronor ytterligare vilket ger en årskostnad på 8 550 kronor.

Siffrorna är i paritet med jämförbara kommuner med samma antal invånare.

– Det positiva är att de investeringar bolaget har gjort ökar potentialen för att fler ska ansluta sig, säger Jonsson.

Mer läsning

Annons